Foto: Privat

Daniellas häst beskjuten under ridtur

Uppdaterad
Publicerad

När Daniella Högström var ute på en ridtur så besköts hon och hästen av några tonårskillar. Hästen råkade i panik och satte fart mot en starkt trafikerad väg.

Igår var Daniella Högström ute och red på sin häst Derry i skogarna vid Bollebygd. När hon var på väg tillbaka till stallet stod det, enligt Daniella, fyra, fem killar i åldrarna 15-17 år bredvid stigen. Daniella Högström såg att de tog fram pistoler av typen soft air-gun.

– Jag sa, lägg ner de där. Rikta de inte mot min häst, säger Daniella Högström.

Då sköt en kille ett skott mot hästens bog. Killarna skrattade och sköt även på hästens bakben. Hästen blev då rädd.

– När hästen var jättestressad så klev en kille fram och stod bara två meter ifrån oss. Killen sköt ett skott mot hästens rumpa. Då drog min häst. Det blev kolsvart för honom, säger Daniella Högström.

Livrädd

Enligt Daniella Högström skrek killarna könsord och skrattade. Killen som sköt det sista skottet hade blont hår, röd tröja och svart keps.

– Jag har ridit i hela mitt liv, men nu var jag konstant livrädd. Vi närmade oss en stor väg där bilisterna kör som galningar, säger Daniella Högström.

Hästen hade panik och sprang mot den trafikerade vägen. Daniella Högström lyckades styra ut Derry i skogen där det tog stopp. Strax innan hade hon hoppat av i farten. 

Hästen skadad

När hästen väl kommit tillbaka till stallet pustade den ut. Hästen Derry fick skrapsår på bakbenet efter att han sprungit ut i skogen. Idag tisdag kommer en veterinär att undersöka hästen.

– Nu måste jag träna upp hästens psyke. Det kommer inte att gå att rida ut Derry själv i skogen på minst två månader, säger Daniella Högström.

Det finns ponnytjejer i stallet som indirekt drabbats av det som hänt. De rekommenderas att inte rida ut i skogen tills det är klarlagt vilka det var som sköt.

Polisanmäld

I går polisanmälde Daniella Högström händelsen.

– Ärendet har under morgonen skickats iväg till en åklagare för bedömning. Vi väntar på beslut om och i så fall hur vi ska gå vidare, säger Claes Lindberg, kommissarie på Boråspolisen.

Det finns inga rapporter om några gripna för skjutningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.