Irakiska Kurdistan vill importera svenska trafikregler. Foto: SVT

”Trafiken dödar fler än IS”

Uppdaterad
Publicerad

Parlamentsledamöter från Irakiska Kurdistan besökte under tisdagen en bilskola i Frölunda för att studera svensk trafiksäkerhet. Ett arbete som på ett sätt är minst lika viktigt som kampen mot Islamiska staten, IS, anser dom.

Sarbaz Othman bor och har studerat i Göteborg, nu arbetar han i Irakiska Kurdistan med trafiksäkerhetsfrågor. Det är tack vare honom parlamentsledamöterna är här på en bilskola i Frölunda. Han och ägaren är gamla kurskamrater.

– Vi ska prata lite om trafiksäkerheten och hur vi ska skicka det här systemet till Irak, säger Sarbaz Othman, Trafiksäkerhetsexpert.

Irakiska kurdistan ligger i norra Irak, har drygt 5 miljoner invånare och ett eget parlament i Arbil. De kämpar för självständighet från Irak, men sedan 2014 då hotet från Islamiska staten, IS blev verklighet, strider utbröt och Arbil hotades, så kämpar man nu tillsammans med Irakiska staten mot IS, då man ser IS som ett större hot än Irakiska staten.

Fler dör i trafiken

I allt detta kommer frågan osökt: Hur har man tid att överhuvudtaget tänka på trafiksäkerhet?

– Det är ändå fler som dör i trafiken än som dör i kriget mot IS, säger Sarbaz Othman.

För enligt parlamentarikerna på besök dog 1300 människor från Irakiska Kurdistan i strider mot IS förra året. Under samma period dog 1600 personer i trafiken.

– Det är kaos i trafiken där nere.

Ett pilotprojekt skall snart starta på ett universitet i Arbil där studenterna skall ta körkort utifrån svenska kriterier och därigenom få en bättre förartutbildning. Efterhand är det tänkt att än fler studenter skall genomgå samma utbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.