Omkring 300 personer samlades på söndagen för en tyst minut utanför Kronans skola. Foto: TT

Trollhättan tystnade för skolattackens offer

Uppdaterad
Publicerad

En minut av tystnad landet runt för att hedra offren, och de anhöriga, efter skolattacken. Trollhättebor samlades på söndagen, både vid Kronans skola och på torget i centrum, för att hand i hand visa att kärleken är större än hatet.

Utanför Kronans skola skiner solen när minnesplatsen fylls av omkring 300 personer, de har kommit för att vara med under en tyst minut. Och det blir en känslosam stund, både bland unga och gamla. Samtidigt hade mer än 260.000 landet runt deklarerat i sociala medier att de skulle hålla en tyst minut.

Med vid minnesplatsen finns familjen till 20-årige Lavin Eskandar, som blev gärningsmannens första offer. Familjen tar ordet, tackar för att så många kommit, och hyllar sin son som en hjälte.

Skolattacken i Trollhättan

– Vi ska fortsätta kämpa för fred och kärlek. Vi är svenskar allihopa, säger brodern efter den tysta minuten.

Hedrades på flera håll

Även i centrala Trollhättan samlas ett 50-tal personer på torget. En man tar ordet, och leder dem som närvarar in i en tyst minut för de två offren, och för kärlek och medmänsklighet. Hand i hand.

Mannen som tagit ordet heter Johan Liljeblad.

– Jag kände att någon skulle samla gruppen, och bara säga de enkla saker som behövs sägas. Jag tror vi alla är ganska splittrade nu, och behöver någon som tar ansvar.

Han säger att han själv tänkte på, trots tragiken, hur stort det är att människor nu samlas i hans hemstad.

– Sorgen är enorm, jag är personligen ganska berörd av det som hänt. Men det är otroligt fint att se de här människorna samlas här.

– Jag vill även hylla offren, och visa att det här är något som inte är okej. Vi måste visa tydligt nu att det inte är ”vi och dem”, utan att vi är ett.

Vill skänka en tanke till gärningsmannens anhöriga

En som närvarar vid den tysta minuten är Irene. Hon har svårt att hålla gråten tillbaka när hon säger att hon vill hedra offren för attacken, men även gärningsmannens anhöriga.

Hon känner dem inte personligen, men har fått höra genom andra vad de går igenom.

– De har mist en son, de har dubbel sorg. Dels för det han har gjort, men de blir även bombarderade nu med dumma ord.

Vad tänkte du nu när vi stod här?

– Jag tänkte att vi är alla lika mycket värda, oavsett religion eller hudfärg.

”Vi sluter upp i en positiv kraft”

Sammanlagt hade över 260.000 tackat ja till att delta i den tysta minuten, ett upprop som Trollhättanfödde Robin Mashallah hade satt igång på Facebook.

Det var som en reaktion på chocken efter beskedet om attacken, berättar han.

 – Det är viktigt nu att vi visar att vi inte ska bemöta hat med mer hat, eller rasism med mer rasism, utan att vi visar öppenhet, kärlek och solidaritet – att vi finns där som medmänniskor och sluter i upp i en slags positiv kraft.

Manifestation senare

Klockan 16.30 kommer ett fackeltåg att starta från Lextorp kyrka, som ligger i närheten av Kronogården. Och en halvtimme senare, klockan 17, startar en stödmanifestation för de drabbade och deras anhöriga på Kronogårds Torg.

Under manifestationen, som över 4.000 personer anmält sitt deltagande till, kommer det finnas möjlighet för den som vill att säga några ord från scenen, och även då kommer en tyst minut att hållas.

På torget, för att vara med under den tysta minuten, står Carina och Ulla, de tänker även delta i fackeltåget och manifestationen senare i dag.

– Det här är en ruskig tragedi för hela Trollhättan stad, en otrolig sorg.

– Det gör bara ont att något sådant här kan hända. Jag tror inte många förstått riktigt vad det faktiskt var som hände.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet