Foto: Tullverket

Tullen beslagtog 1,3 miljoner norska kronor

Uppdaterad
Publicerad

När Tullverket kontrollerade en bil vid Svinesundsbron hittade man 1,3 miljoner norska kronor i kontanter.

Det var i mitten av november som Tullverket tog ut en norskregistrerad personbil för kontroll vid gränsen till Norge. I en kabinväska i bilens baksäte fann man 1 364 500 norska kronor, uppdelade i olika sedelbuntar.

De två män i 30-årsåldern som färdades i bilen åtalas nu vid Uddevalla tingsrätt misstänkta för bland annat grovt penningtvättsbrott.

Föraren av bilen nekar till att känna till något om väskan, medan den andra mannen gjort en del medgivanden. Han säger dock att han trodde att det rörde sig om en mindre summa pengar.

Lagstiftningen på området är ny och är utformad för att kunna tillämpas i liknande fall. Det har visat sig vara ett effektivt sätt att komma åt organiserad brottslighet att angripa just penningflöden, säger Petter Lundgren, assistentåklagare vid åklagarkammaren i Uddevalla.

Vid en fällande dom kommer pengarna att förverkas, det vill säga tillfalla staten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.