Precis som polisen anser även Tullverket att resurserna är otillräckliga för att stoppa spritsmugglarnas framfart.

Tullverket: ”Kan inte alltid vara överallt”

Uppdaterad
Publicerad

Precis som polisen anser även Tullverket att resurserna är otillräckliga för att stoppa spritsmugglarnas framfart.

– Vi kan inte alltid vara överallt, vi är inte så många och vi gör så gott vi kan, säger Annica Lundgren Frisk, biträdande gränsskyddschef på Tullverket.

På Tullverket är de ansvariga väl medvetna om problematiken i Bengtsfors. De har varit på plats och informerat kommun, företag och allmänhet om vad som pågår och hur privatpersoner bäst kan agera om de ser något misstänkt. Enstaka insatser mot spritsmugglare har också genomförts på flera håll i Dalsland men om dem vill Annica Lundgren Frisk inte berätta.

– Jag kan inte gå in på exakt vad vi gjort i Bengtsfors för då röjer jag våra arbetsmetoder. Men vi gör punktinsatser där det behövs bäst. Ibland agerar vi på egen hand och ibland med polisen. Vi ser allvarligt på smugglingen och det är ju ett samhällsproblem när det säljs vidare till ungdomar.

Men i Bengtsfors har detta pågått i över två års tid och sker nu relativt öppet?

– Då får vi såklart titta på detta tillsammans med polisen och göra vårt bästa i Bengtsfors, precis som på alla andra platser där detta sker.

Miljoner fordon passerar

Tullverkets mål är att försöka stoppa smugglarna redan när de kommer in över gränsen till Skåne. Men att lyckas stoppa merparten av smugglarna anser hon i princip omöjligt.

– Förra året passerade åtta miljoner fordon över Sveriges gränser och vi kontrollerade 24 000. Då förstår du att det är ett utmanande arbete, säger Annica Lundgren Frisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.