Poliser efter gripandet av misstänkta för trippelmordet i Uddevalla Foto: SVT

Två salar i målet om trippelmordet

Uppdaterad
Publicerad

När rättegången om trippelmordet i Uddevalla startar är uppmärksamheten så stor att förhandlingarna flyttats från Uddevalla till Göteborg. Dessutom är två salar bokade och överläggningarna i den ena kan följas på skärm i den andra.

– Intresset är stort bland släkt och kamrater, säger Stefan Olsson, lagman på tingsrätten

I dag är det den första av totalt elva rättegångsdagar, varav två är reservdagar, och rättens ledamöter har en diger uppgift framför sig.

Trippelmordet i Uddevalla

Det handlar om en förundersökning på omkring 3 000 sidor, som bland annat rymmer hundratals förhör. Vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell har valt ut ett 20-tal personer som ska höras under rättegången och det kan bli aktuellt att kalla fler om något nytt kommer upp.

När han presenterade stämningsansökan för två veckor sedan var han trygg i sin bedömning av bevisläget.

– Mot bakgrund av det våld som utövats är det självklart att det handlar om mord, våldet var kraftigt och dödandet uppsåtligt, sade han.

Ihjälskjutna

Morden inträffade 7 mars då två män och en kvinna hittades ihjälskjutna på Bävedalsvägen i Uddevalla. Två män, som är bröder, greps redan dagen därpå och det är de som nu ställs till svars i en av säkerhetssalarna i Göteborg. En tredje man häktades också, sedermera misstänkt för medhjälp.

Ett av åklagarsidans tyngsta bevis är tändsatspartiklar, ett slags mikroskopiska krutrester, som hittats på bland annat på de misstänktas kläder. Även telefontrafiken har kartlagts. Några vapen har emellertid inte påträffats ännu.

Motivet till mordet kan ha varit att ta hämnd efter ett rån mot de mordmisstänktas pappa. Enligt åklagaren var brödernas uppfattning att de blivande mordoffren utfört rånet.

Skottlossningen

Bägge bröderna förnekar brott, även om en av dem har medgivit att han varit på brottsplatsen strax efter skottlossningen.

Rättegången kunde inte hållas i Uddevalla eftersom där inte finns en tillräckligt stor sal.

– Vi behöver en stor sal i och med att det finns ett sådant intresse, säger lagman Stefan Olsson, som är chef för Uddevalla tingsrätt.

Vi kommer till och med att använda två rättegångssalar i Göteborg initialt, där man kan se rättegången på skärm i en intilliggande.

En förfrågan om en videolänk till en sal i Uddevalla har Olsson dock sagt nej till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trippelmordet i Uddevalla

Mer i ämnet