På väg tillbaka mot Näl en sommardag 2010 somnade en ambulanssjuksköterska bakom ratten och körde in i en bergvägg. Foto: Polisen

Somnade bakom ratten

Uppdaterad
Publicerad

En ambulanssjuksköterska somnade och körde av vägen efter att nästan ha jobbat ett helt dygn. På fredagen väntas en dom i Göteborgs tingsrätt som kan påverka en hel yrkeskår, då åklagaren yrkat på arbetsmiljöbrott på grund av det långa arbetspasset.

När klockan närmade sig sex en söndagsmorgon i juli 2010, hade ambulanssjuksköterskan jobbat i nästan 23 timmar i sträck. På väg tillbaka till Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan somnade föraren bakom ratten och körde av vägen in i en bergvägg. Föraren och kollegan fick lindriga skador medan patienten klarade sig oskadd.

”Ser fram emot domen”

På fredag förmiddag kommer alltså domen där åklagaren åtalat Västra Götalandsregionen för arbetsmiljöbrott på grund av arbetspassets upplägg. Regionen, i sin tur, förnekar ansvar för olyckan.

– Jag ser mycket fram emot domen. Just i det här specifika fallet så var det arbetspassets längd som gjorde att föraren somnade. Men om dygnspassen ska finnas kvar i andra landsting är inte min sak att bedöma, säger åklagaren Kristina Persson till SVT Västnytt.

24-timmarspass vanliga

Vårdförbundet däremot, som vill ha bort ambulanspersonalens dygnslånga arbetspass, tror att en fällande dom kan göra att de långa passen, som i dagsläget används i 17 av 21 landsting, tas bort runt om i landet.

Flera förare har nickat till

Facktidningen Vårdfokus publicerade i veckan en undersökning, där nästan en tredjedel av knappt 1000 ambulanssjuksköterskor, svarade ja på frågan om de någon gång nickat till bakom ratten. I samma undersökning svarade dock över 70 procent att dygnspassen ska behållas.

”Vi som arbetar dygn gör så på frivillig basis och det ligger på oss att vi är utvilade när vi går på vårt arbetspass” svarade en deltagare i undersökningen enligt Vårdfokus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.