Foto: SVT

Mohammed är tillbaka på torget

Uppdaterad
Publicerad

Mohammed var på restaurangen vid Vårväderstorget och pratade med några av offren, sen gick han hem. Kort därefter kom beväpnade män in, började skjuta vilt omkring sig och dödade två personer. – Det hade kunnat vara jag, jag hade tur, säger han till SVT.

Mohammed besökte restaurangen vid Vårväderstorget sent i går kväll. Han bor i närheten, och gick dit för att beställa mat.

– Jag hade tränat och var hungrig, så jag satte mig och pratade med 3-4 personer som jag kände på restaurangen, de som blev utsatta för dådet. Sen gick jag hem, berättar han för SVT Nyheter.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

Inte långt därefter började dramatiken, och ett antal personer – enligt vittnen maskerade – rusade in i lokalen och började skjuta. Två personer dödades, och flera skadades.

– Det hade kunnat vara jag. Jag hade tur. Jag har växt upp med de här killarna, hälsade fortfarande på dem och så, säger Mohammed.

Vad hörde du av själva skottlossningen?

– Jag hörde att det var skott och kaos. Det hände exakt när matchen var slut, så jag ville kolla om de andra hunnit sticka innan. Men när jag kom ner möttes jag av civilklädda poliser med automatvapen.

Blommor vid torget

På marken vid restaurangen där skottlossningen ägde rum ligger blommor för att hedra offren. Flera av blommorna är från Kouros Khodadis blomsterbutik. Helst hade han inte velat sälja några blommor, han vill inte befatta sig med sånt här.

– Det här är statens fel för att de inte fixat jobb till invandrare, säger han till SVT:s reporter på plats.

Men har inte individerna själva något ansvar?

– Nej, jag tycker inte det.

Funderar på att stänga

Kouros Khodadis funderar nu på att stänga sin butik. Han är både arg och besviken. Det är även Sandra Ventura som vi möter på torget. Hon arbetar på Hemtjänsten, vars lokal ligger i uppgången intill restaurangen där skottlossningen skedde.

– Det händer mycket här. De gamla brukade gå ner till torget och köpa tidningen. Nu vågar de inte gå ut, de väntar bara på att få läggas i kistan, säger Sandra Ventura.

– Vi kan inte ha det så här i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

Mer i ämnet