Foto: SVT

Trängselskatten kvar

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inget enskilt alternativ som kan ersätta trängselskatten i Göteborg. Det slås fast i den tjänstemannautredning som kommunen presenterade på onsdagen.

Det har nu gått fem månader sedan det blev nej i folkomröstningen om trängselskatt. Men att hitta något som kan ersätta betalstationerna har visat sig vara svårt.

– Bedömningen är att det inte finns något enskilt finansieringsalternativ inom stadens rådighet, som i rimlig tid kan ersätta trängselskattens del av Västsvenska paketet, säger Ylva Löf, avdelningschef på stadsledningskontoret.

Västlänken

Det är upp till politikerna att fatta slutgiltigt beslut i frågan, kommunfullmäktige behandlar saken senare under våren.

– Vi lade ett uppdrag om att ta reda på om det finns några andra sätt än trängselskatten för att finansiera de viktiga investeringar staden behöver. Det ser inte ut att finnas några smärtfria sätt att ersätta den och samtidigt klara trängsel och hälsoeffekter, säger Anneli Hulthén (S), kommunstyrelsens ordförande.

Det finns andra finansieringsalternativ men den politiska viljan att genomföra några av dessa verkar tämligen låga, kommenterar Sverigdemokraterna i Göteborg dagens besked. SD röstade nej till trängselsskatten när den var uppe för beslut i kommunfullmäktige.

Udda historia som berör många

Det är en udda historia om vad som av många anses vara den viktigaste politiska frågan i Göteborg just nu – trängselskatten.

Efter medborgarnas tydliga nej i folkomröstningen förra året gick ledande politiker ut och sa att man respeketerar folkets vilja, och att man skulle börja utreda alternativa sätt att få in de 14 miljarder kronor som trängselskatten får in till Västsvenska paketet.

Men SVT Västnytt kunde då avslöja att det, trots vad politiker sagt, inte fanns någon utredning som letade finansieringsalternativ till trängselskatten.

– Vi ska utreda alternativa åtgärder som ger samma effekter när det gäller trängsel, miljö, trafik, utrymme och hälsoeffekter, sa Ylva Löf, ansvarig för utredningen på stadsledningskontoret, till SVT Västnytt.

Men ni ska inte utreda hur man får in 14 miljarder på det här?

– Nej, inte i nuläget.

Dagen efter avslöjandet gick Anneli Hulthén (S) ut med ett nytt besked. Nu skulle även alternativ finansiering till trängselskatten utredas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västlänken

Mer i ämnet