Foto: SVT Grafik

Man vägrade ta i hand med kvinnlig chef

Uppdaterad
Publicerad

En man vägrade av religiösa skäl att ta i hand med den kvinnliga chefen när han sökte praktikplats hos Trollhättans kommun.

Hon informerade honom då om att han i så fall var olämplig för jobbet. Kvinnan fick en skriftlig varning och mannen ett skadestånd av kommunen.  Och det har fått fackförbundet kommunal att reagera.

– En skriftlig varning ska inte tilldelas någon om det inte finns skäl, säger kommunals förre ordförande i Trollhättan som hade hand om fallet tidigare i år.

Mannen som det handlar om hade blivit anvisad praktikplats på integrationsenheten i Trollhättan, men när han hälsades välkommen av den kvinnliga arbetsledaren vägrade han ta henne i hand och hänvisade till sin religion. Hon berättade då för honom att jobbet innebar att han måste kunna ta alla människor i hand, och att det dessutom fanns möjlighet att tvätta sig efteråt. Mannen tackade i det läget nej till jobbet och krävde istället med hjälp av sitt fack skadestånd för diskriminering. Mannen fick sedan 30.000 kronor i skadestånd av kommunen.

– När vi då tittade på praxis och andra rättsfall fann vi att våra utsikter att vinna var små och därför gick vi med på en förlikning, säger informationschefen i Trollhättans stad, Peter Asp.

Håller inte att hänvisa till religionen

Gjorde då arbetsledaren fel som förklarade för mannen att jobbet innebar att måste kunna ta alla människor i hand?

– Ja, enligt svensk lag får man inte villkora en anställning på det viset, säger Peter Asp.

Men Lennart Andersson på kommunal tycker att kommunen varit för snabb med sina slutsatser, och att det inte håller att hänvisa till religionen.

– Arbetsgivaren har inte kunnat visa att det står i koranen att män inte får ta kvinnor i hand, och då tycker jag att det här faller arbetsrättsligt.

På frågan om det här främjar integrationen säger informationchefen Peter Asp det beror på hur man ser det.

 – Vi måste följa Sveriges lagar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.