Bilister har särskilda skyldigheter på väg ut ur rondell eller korsning

Väjningsplikt för cyklister

Uppdaterad
Publicerad

Även bilister har krav på sig, men kraven om väjningsplikt är hårdare på cyklisten – det är beskedet från Transportstyrelsen.

Det har kommit kritiska reaktioner från cyklister efter ett inslag om väjningsplikt i SVT Nyheter Väst. I det kritiserade inslaget står cykelpolisen Thomas Åsenlöf vid en cykelbana som korsar en bilväg och säger: ”I detta fallet har bilisten ingen skyldighet att släppa fram cyklisten.”

Exemplet i inslaget visar när en bil är på väg in i en korsning. I facebookgrupper för cyklister anklagas nu SVT för att sprida felaktig information, och polismannen för att vara okunnig. Framförallt kritiseras att det inte framgick att särskilda regler gäller när en bilist kör ut ur en rondell eller korsning och då passerar en cykelbana.

– Det räcker att jag som cyklist kommer från andra hållet för att bilarna enligt Trafikförordningen ska släppa cyklister, skriver en medlem i en facebookgrupp för cyklister i Göteborg.

Vi lät utredaren Lars Hammar på Transportstyrelsen se det kritiserade inslaget.

– Inslaget jag såg innehåller inga fel, säger Lars Hammar.

Oro för bilister

Men han bekräftar att särskilda regler gäller när en bilist svänger ut ur en rondell eller korsning och passerar en cykelbana. Då har både bilisten och cyklisten skyldigheter. Bilisten ska ge cyklisten tillfälle att passera, men det är fortfarande bara cyklisten som har väjningsplikt.

– Lagstiftaren har inte skrivit att bilisten har väjningsplikt, utan att den ska ge cyklisten ”tillfälle att passera”, medan cyklisten som kör ut från cykelbanan har ”väjningsplikt”, vilket är det starkaste som finns bortsett från stopplikt, säger Lars Hammar.

I facebookgrupper för cyklister är man nu orolig att rapporteringen uppfattas av bilister som att de aldrig behöver väja för cyklister.

”Jag vet inte om ni minns kvinnan som blev ihjälkörd förra året i en korsning”, skriver en cyklist i ett mejl till redaktionen. ”Jag önskar att inga fler ska bli påkörda på det viset. Er felaktiga information ökar risken markant för att så kommer att ske.”

På Transportstyrelsen säger man att det visserligen kan verka motsägelsefullt att både cyklister och bilister har skyldigheter när cykelpassage korsar bilväg, men att det också bidrar till att båda tvingas ta hänsyn. Dessutom påpekar man att bilister är skyldiga att hålla en tillräckligt låg hastighet när de närmar sig en cykelpassage.

– I grunden handlar det om att alla trafikanter måste visa hänsyn. Om alla tänkte på varandra mer än på sig själv i trafiken så skulle färre olyckor inträffa, säger Lars Hammar.

Alla skyller på varandra

Även bilister och fotgängare som är kritiska mot cyklister har hört av sig efter inslaget.  ”Är rejält trött på cyklisterna som cyklar på trottoarerna på Älvsborgsgatan och Mariagatan”, skriver en person.

– Det blir väldigt starka reaktioner när man diskuterar detta, säger Irene Isaksson-Hellman som är trafiksäkerhetsforskare på försäkringsbolaget IF.

Hon har gjort undersökningar som visar att bilister, fotgängare och cyklister alla skyller på varandra.

– Även om du själv byter mellan att vara olika typer av trafikant så intar du den rollen att ”här är det jag som har rätt”. Varför det är så kan jag inte svara på, då får man nog gå till människans psyke, säger Irene Isaksson-Hellman.

Så säger lagen

• Cyklisten har väjningsplikt. En cyklist som kör ut från en cykelbana har väjningsplikt mot varje fordon vars kurs skär den egna kursen. Trafikförordningen 3:21

• En bilist som närmar sig en cykelpassage ska anpassa hastigheten så att det inte uppstår fara för cyklist som är ute på cykelpassagen. Trafikförordningen 3:61

• En bilist som ska köra ut ur en rondell eller vägkorsning ska köra med låg hastighet och lämna cyklande som är ute på eller just ska färdas ut på cykelpassagen tillfälle att passera. Trafikförordningen 3:61

• Generellt ska alla förare hålla en tillräckligt låg hastighet där korsande fordonstrafik kan förekomma. Trafikförordningen 3:15

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.