Foto: SVT

Vandaliserade trafikskyltar – dyr nota för kommunen

Uppdaterad
Publicerad

De målas över eller försvinner helt. Göteborgs Stad tvingas lägga hundratusentals kronor på att åtgärda saboterade vägmärken. Ibland går det så långt att man tvingas hyra in väktare för att punktmarkerar skyltarna.

– Det är allt ifrån att man målar över dem, man klottrar på dem, man vrider på dem. Man plockar med sig hela vägmärken, enstaka vägmärken. Ibland försvinner hela paket, hela stolpar och alltihopa, säger Carina Abrahamsson, enhetschef på trafikkontoret i Göteborg.

”Det blir kaos”

På Akkas gata i Backa har P-skyltarna vandaliserats fyra gånger sedan i somras. Kommunen har höjt skyltarna, men det har inte hjälpt. Istället för att tvätta bort färgen varje gång har trafikkontoret börjat klistra på nya lappar istället. Det är texten ”10 min” som målats över flera gånger, och som får till följd att gatan emellanåt svämmar över av bilar.

– Det är tråkigt, men vad ska man göra. Vi kan inte gör annat än att meddela kommunen, annars är det ju fullt med bilar här på hela gatan. Det är kaos, säger Sven Zimmermann som arbetar på Familjebostäder som har ett kontor på gatan. Problemet med vandaliserade vägskyltar finns över hela Göteborg.

– Det är över hela stan som det förekommer, det är allt ifrån till östra stadsdelarna till Hisingen till centrala stan. Det går inte att säga att någon specifik stadsdel är mer drabbad än någon annan, säger Carina Abrahamsson.

2.500 ärenden

Det kostar upp emot tusen kronor varje gång kommunen måste ut för att åtgärda ett sabotage. Att byta en hel skylt är förstås dyrare. Bara i år har kommunen hittills haft 2.500 ärenden som rör förstörda skyltar. Alla ärenden handlar inte om sabotage, men Carina Abrahamsson tror att vandaliseringen av vägskyltar kostar skattebetalarna åtskilliga hundratusen kronor varje år.

– Det är ett bekymmer som vi har, det är relativt stort och det kostar mycket pengar framförallt. Pengar som vi skulle kunna använda till betydligt bättre saker, säger Carina Abrahamsson,

Hyra in väktare

Ibland har det gått så långt så att kommunen tvingats hyra in väktare för att punktmarkera enskilda skyltar. På Stjärnbildsgatan i Bersjön slutade det med att kommunen satte upp en extra stor skylt. En stor skylt är helt enkelt svårare att måla över än en liten. För de som är missnöjda med skyltningen menar Carina Abrahamsson att det finns enklare sätt att försöka påverka trafikkontoret än att förstöra skyltarna.

– Någon form av protest är det ju eftersom det ibland är på samma gata hela tiden. Och är man inte nöjd med den reglering som är kan man gärna skriva till oss och komma med ett eget förslag på hur man tycker det skulle vara, menar Carina Abrahamsson.

Varför förstör man skyltarna tror du?

– En av anledningarna är väl att man vill parkera gratis, fritt helt enkelt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.