Foto: SVT

Vanlig hostmedicin kan vara dödlig

Uppdaterad
Publicerad

– Hostmedicinen borde förbjudas, säger Ulla Pärlebring, vars son dog efter att ha kombinerat den vanliga hostmedicinen Cocillana-Etyfin med sömntabletter.

Andreas, 37, hade just köpt en ny moped för att lättare kunna hälsa på sin familj. Men det blev inte så många turer med mopeden. Den 25 april i år avled han, efter att ha ätit sömntabletter tillsammans med hostmedicinen Cocillana-Etyfin.

– Det är så fruktansvärt så jag tror ingen annan förstår det. När man förlorar ett barn – som vi har försökt hjälpa i så många år, säger hans mamma, Ulla Pärlebring.

Ullas son hade mått psykiskt dåligt länge och missbrukade alkohol. Hostmedicinen Cocillana-Etyfin innehåller alkohol och morfin, och är därför både attraktiv och farlig för missbrukare.

Inte lämpligt

Kai Knudsen är överläkare och drogexpert och känner väl till hostmedicinen.

– Cocillana-Etyfin är inte lämplig att ge till personer med missbruksproblem eller beroendeproblem. Så om man har en patient som har bekymmer med alkohol eller läkemedelsmissbruk så bör man inte skriva ut Cocillana-Etyfin alls, utan välja en annan hostmedicin, säger Kai Knudsen.

Kan man dö bara av att ta Cocillana-Etyfin?

– Det kan man, men det är väldigt ovanligt. Tar man en hel flaska Cocillana-Etyfin på 500 ml så kan man få en allvarlig överdosering, men det är speciellt ihop med andra läkemedel som påverkar vakenhet och andning som det kan bli en farlig förgiftning.

Blivit nekad

På sin vårdcentral hade Andreas flera gånger försökt få Cocillana Etyfin utskriven. I journalen från ser man att han blivit nekad medicinen på grund av sitt alkoholmissbruk.

Men i april i år skrev en läkare på vårdcentralen ut både Cocillana-Etyfin och sömnmedlet Stilnoct. Några dagar senare var Andreas död. Läkaren minns inte mötet med Andreas, men säger att kombinationen inte är ovanlig.   

– Det är inte onormalt, att en patient som har sömntabletter också får hostmedicin. Det finns många personer som har sömnmedel, säger läkaren.

Kände du till Andreas alkoholmissbruk?

– Jag vet inte vem du pratar om. Jag kommer inte ihåg patienten.

”Borde förbjudas”

Andreas mamma tycker det är upprörande att läkaren inte hade koll på vilken patient han skrev ut medicinen till.

– Jag tycker det är fruktansvärt att en läkare skriver ut sån här medicin till en person som mår så dåligt och har gjort det i säkert 14 år. Han borde ha läst i journalen för där står det klart och tydligt att han har en överkonsumtion av alkohol, säger Ulla Pärlebring.

Hon tycker att medicinen borde förbjudas.

– Det finns ju barn som får det utskrivet. De flesta människor förstår inte hur farligt det är. Den borde inte finnas.

Andreas fall är nu anmält till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. De har ännu inte påbörjat sin utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.