Foto: SVT

Västra Götalands vindkraft i topp

Publicerad

Med 546 vindkraftverk placerar sig Västra Götalands län på första plats på Vindkraftslistan, som är Svensk Vindenergis ranking av Sveriges 21 län.

– Vindkraften i Västra Götalands län är en viktig del i energiomställningen. Vindkraften pressar elpriset för svenska konsumenter samtidigt som elexporten leder till minskade klimatutsläpp i våra grannländer, säger Charlotte Unger, vd för Svensk Vindenergi.

Elproduktionen med vindkraft i länet ökade från 575 GWh 2010 till 1 719 GWh 2014. Mest vindkraft i länet (installerad effekt) har Tanum, näst mest har Vara.

Förnybar el

– Sverige har bland de bästa förutsättningarna i Europa för att producera förnybar el. Vindkraften producerade el motsvarande 12 procent av den svenska elanvändningen under första halvåret 2015, säger Charlotte Unger.

Under 2014 ökade antalet vindkraftverk i Sverige med 321 stycken. Vid utgången av 2014 fanns det 2 961 vindkraftverk i Sverige.  I hela landet finns nu vindkraft i 175 av landets 290 kommuner. Endast 115 kommuner saknar helt vindkraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.