Foto: SVT

Kyrkornas flyktinghjälp hotad

Uppdaterad
Publicerad

Flera kyrkor tvingas sluta med sin flyktinghjälp sedan försäkringsbolag chockhöjer försäkringarna.

– Det är en hjärtesak för oss att hjälpa människor på flykt och det är beklämmande när försäkringsbolag undanröjer möjligheterna till att hjälpa, säger Pär Simonsson, ordförande i Filadelfiakyrkan på Öckerö.

Flera kyrkor i Västsverige har under de senaste månaderna hjälpt till med både boende, mat och kläder till flyktingar. Men efter flera anlagda bränder på flyktingboenden, bland på ett planerat flyktingboende i Floda, har flera försäkringsbolag chockhöjt sina premier och ändrat försäkringsvillkoren.

– Det är en riskökning. Utifrån ett försäkringsperspektiv anses det mer riskfyllt att ha folk boende i kyrkan än att ha folk på gudtjänster. Försäkringsbolag är inte hjärtlösa men det finns ingen annan möjlighet, säger Christina Almtun som är chef för affärsområde företag på Svedea.

Slutar hjälpa

De höga premierna har resulterat i att både Centrumkyrkan och Missionskyrkan i Gråbo nu tvingats avbryta sitt arbete med att hjälpa flyktingar.

Varken Centrumkyrkan eller Missionskyrkan i Gråbo vill uttala sig om att de nu avbryter samarbetet och för kommunens del innebär det att de själva nu får ordna fram en lokal i egen regi.

– Förutsättningarna förändras hela tiden. Det är inga konstigheter utan det gäller bara att lösa det på bästa sätt och jag hoppas att församlingarna vill fortsätta stötta oss på andra sätt även i framtiden, säger Johanna Ek Wahlqvist som är chef för flyktingenheten i Lerums kommun.

Beklämmande

På Öckerö i Göteborgs norra skärgård har Nimbuskyrkan, Filadelfiakyrkan och Hönö missionskyrka sedan i oktober tagit emot över 1500 nyanlända flyktingar och gett dem tak över huvudet, mat och rena kläder.

Men på fredagen meddelade Pär Simonsson, ordförande i Filadelfiakyrkan på Öckerö, att man upphör med sitt arbete att hjälpa flyktingar med omedelbar verkan.

– Det är en hjärtesak för oss att hjälpa människor på flykt och det är beklämmande när försäkringsbolag undanröjer möjligheterna till att hjälpa, säger Pär Simonsson.

Enligt Pär Simonsson har försäkringsbolaget höjt premien från 20.000 till 200.000 kronor.

– Jag förstår att riskerna blir högre när det bränns ner asylboenden, men bolagen skulle behöva tänka igenom vad det är för förändringar man gör och också skilja på boendena. Detta är endast evakueringsboenden, flyktingarna sover här en natt, sedan åker de vidare till migrationsverket. Det här är inga asylboenden där flyktingar kommer att vara under en längre tid, utan en första hjälp när de anländer, säger Pär Simonsson.

Skulle ni som försäkringsbolag kunna göra skillnad på olika boenden och risker?

– Jag kan hålla med om att det skulle kunna finnas en skillnad på olika boenden, men utifrån vårt perspektiv väljer vi nu att säga nej till alla som planerar nya boenden för att slippa problematiken med gränsdragningar. Det är en komplicerad fråga, säger Christina Almtun, chef för affärsområde företag på Svedea.

Olika villkor

Även Nimbuskyrkan på Öckerö har drabbats av höjda premier men blev däremot till skillnad från andra kyrkor försäkrade fullt ut av sitt försäkringsbolag och har trots den höjda premien valt att fortsätta arbetet.

– Vi har bestämt att vi fortsätter även efter julhelgerna och så får vi se framöver. Vi vet att det är svårare för Filadelfiakyrkan men hoppas att vi även framöver kan hitta ett sätt att samarbeta i det här med både de andra församlingarna och kommunen, säger Dick Simonsson som är ordförande i Nimbuskyrkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.