Kaféägaren och kommunens miljöförvaltning har olika uppfattning om vattenpipa på kaféer ska vara tillåtet eller inte. Foto: SVT

Vattenpipor skapar konflikt

Uppdaterad
Publicerad

I tio år har det varit förbjudet att röka på restauranger och kaféer, men nu har det blossat upp en konflikt om vad som egentligen gäller för rökning av vattenpipa utan tobak. Ett kafé för vattenpipor i Göteborg har fått böter av kommunen, men frågan har nu gått till Högsta Förvaltningsdomstolen.

Vi besöker ett kafé som serverar vattenpipor och får se hur vattenpipan tillreds. Frågan som har ställts på sin spets är om det är tobak som röks eller inte. På kaféet berättar personalen att man kan välja att röka vattenpipa med eller utan tobak.

– Det ena är vanlig tobak, det får man röka i rökrummet, säger Bilal Khaled Massoud, som arbetar på ett kafé för vattenpipsrökning i Göteborg.

Tio år sedan rökförbudet

Röker stenar

Bilal visar sedan upp en burk med stenar indränkta i smakämnen som läggs i vattenpipan.

– Det är stenar utan nikotin, det får man röka överallt.

Vad röker de flesta av era kunder?

– Stenar. Det är det som är populärast, säger Bilal.

Men miljöförvaltningen i Göteborg anser att kaféet bryter mot lagen om rökförbud.

– Vår utgångspunkt är att all rökning av vattenpipa inte är tillåten. Om man ska kunna göra tillsyn så är det väldigt svårt att konstatera om det är tobak eller inte, säger Björn Närlundh på miljöförvaltningen.

Vill inte betala böter

Miljöförvaltningen har inspekterat sex kaféer och föreningar där det röks vattenpipa i Göteborg. När det gäller kaféet vi besöker har miljöförvaltningen utdömt vite på fem tusen kronor vid överträdelse. Men kaféet anser sig inte tvunget att betala.

– Vi borde inte betala för det. Det är ju stenar som röks, och det finns ingen lag som säger att man inte får röka sten, säger Bilal Khaled Massoud.

Och faktum är att kaféet har fått tungt stöd. I Södertälje kommun har miljöförvaltningen drivit samma fråga i två förvaltningsdomstolar som båda ger kommunen fel. Orsaken är att det måste vara bevisat att det är tobak som rökts. Detta har skapat frustration hos miljöförvaltningen även i Södertälje.

– Vi tyckte just eftersom det inte går att bevisa borde vi förbjuda all rökning för att skydda människors hälsa.

– Även om det inte är tobak så finns det många farliga partiklar i det som förbränns trots allt. Vi ska värna om människors hälsa, säger Björn Närlundh på miljöförvaltningen i Göteborg.

Förändring i lagen utreds

Men miljöförvaltningen backar nu en aning och väntar med böterna tills man fått ett avgörande i Södertäljefallet. Det har nyligen överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen. Dessutom har regeringens tobaksutredare fått i uppdrag att se om man kan ändra bestämmelserna.

Om det skulle bli förbjudet att röka vattenpipa tror kafépersonalen vi pratar med att det skulle slå hårt mot deras verksamhet.

– Ja då försvinner vår business. Det är vårt jobb och vårt liv, det är det vi lever av, säger Bilal Khaled Massoud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tio år sedan rökförbudet

Mer i ämnet