”Vi följer givetvis kommunallagen”

Uppdaterad
Publicerad

Den ordning socialdemokraterna i Göteborg nu föreslår strider inte mot kommunallagen hävdar partiet.

Det finns inget i kommunallagen som säger att den person som ska väljas till Anneli Hulthéns efterträdare behöver sitta i kommunstyrelsen i dag, dock då själva valet sker. Efter den principen arbetar nu socialdemokraterna för att få en ny kommunstyrelseordförande och gruppledare på plats.

Som SVT Nyheter Väst tidigare berättat kan flera av de kandidater som är beredda att ta över hindras av lagen. Enligt lagen måste det vara någon förtroendevald från den nuvarande kommunstyrelsen som kan komma i fråga som Hulthéns ersättare.

Kommunstyrelsen är vald genom proportionella val och med det följer begränsningar i valbarheten. Varken Mattias Jonsson, Håkan Linnarsson eller Ann-Sofie Hermansson har för närvarande några kommunstyrelseuppdrag.

Byte av kommunstyrelsordförande

I ett pressmeddelande på fredagskvällen konstaterar dock S att kommunsverige aldrig tidigare hanterat ett byte av en kommunstyrelseordförande där kommunstyrelsens ledamöter är valda genom ett proportionellt valsätt.

”Vi ska givetvis följa kommunallagen. Därför har vi frågat jurister som är experter på kommunallagen som bekräftar att den ordning vi föreslår inte strider mot denna”, säger Anna Johansson, socialdemokraternas ordförande i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Partidisktriktets styrelse förordar nu följande hantering i fem steg.

1. Anneli Hulthén avsäger sig och som en följd av det blir förste ersättaren ordinarie ledamot i kommunstyrelsen.

2. Den person Socialdemokraterna valts som ny gruppledare väljs in i kommunstyrelsen som ny förste ersättare.

3. Den nytillträdda ordinarie ledamoten avsäger sig sin plats. Den person som Socialdemokraterna valt som ny gruppledare blir ny ledamot i kommunstyrelsen, och är därmed valbar som kommunstyrelseordförande.

4. Den nuvarande förste ersättaren i kommunstyrelsen återväljs som ersättare i kommunstyrelsen.

5. Kommunfullmäktige väljer ny ordförande för kommunstyrelsen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.