Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vill ha färre vargar

Publicerad

Dalslandsmoderater vill minska vargbeståndet och skapa en ny myndighet för jaktfrågor.

Minska vargbeståndet och skapa en ny myndighet för jaktfrågor. Det vill Moderaterna i de fem Dalslandskommunerna som på tisdagen gick ut med ett upprop till Riksdagen.

– Vi tycker att den rovdjurspolitik som finns i dag inte fungerar fullt ut i verkligheten. Det finns ett politiskt mål på att det ska finnas totalt 270 vargar i Sverige, men idag finns det betydligt fler än så, hävdar Gert Andersson som är förtroendevald för Moderaterna i Bengtsfors kommun till TTELA.

Ny viltförvaltningsmyndighet

I uppropet ställer Dalslandsmoderaterna krav på att införa förvaltningsjakt på varg, med andra ord att man ska lägga om strategin från bevarande. de vill dessutom begränsa antalet vargföryngringar till max en per år i Västra Götaland, vilket innebär tio individer. Dessutom vill de införa en ny viltförvaltningsmyndighet som ska ha hand om allt som rör jakt. Förslaget är att den nya myndigheten ska förläggas till Dalsland.

Moderaterna vill också göra reglerna för skyddsjakt på varg enklare för att man ska få tillstånd snabbare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.