En tvåvåningsvilla utanför Munkedal brann ner efter ett åsknedslag. Foto: SVT

Tredje husbranden orsakad av blixten på en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Två hus brandhärjades i morse på grund av åskvädret som svepte in över västra Sverige. Vid sextiden brann ett tomt hus utanför Tanumshede – någon timme senare stod en tvåvåningsvilla utanför Munkedal i lågor där en 87-åring och en 20-åring låg och sov.

– Det var en person på nedervåningen och en på övervåningen. En granne fick rycka ut och bistå med en stege för att få ut personen på övervåningen, säger Lars Bjurström, insatsledare Räddningstjänsten mitt Bohuslän till SVT Västnytt.

Den 87-årige farfadern som sov på nedervåningen var den som sprang och hämtade stegen hos grannen, och tillsammans hjälptes han och grannen åt för att få ut barnbarnet från ovanvåningen.

Även ett obebott hus i närheten av Tanumshede drabbades av vad som antagligen var ett blixtnedslag orsakat av morgonens åskoväder.

– Åskovädren skapas i gränsen mellan kall och varm luft och det är fler väderområden som kan innehålla kraftiga åskbyar på väg in över både sydligaste Sverige och Halland och Sjuhäradsbygden, säger Therese Fougman vid SMHI.

Slår ner i hus två gånger om året

Enligt åskforskare vid Uppsala Universitet så orsakar blixten i snitt två husbränder per år. Men i Västsverige har tre hus brunnit bara den senaste veckan och åsksäsongen fortsätter normalt till augusti. I huset utanför Munkedal klarade sig de personer som befann sig inomhus med lindrigare skador, men fastigheten gick inte att rädda.

– Det var fullt utbruten brand när vi kom fram. Vi försökte att hålla isär över- och undervåningen, men tyvärr lyckades vi inte, säger Lars Bjurström till SVT Västnytt.

Polisen, som varit på plats vid båda bränderna, misstänker inte något brott.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.