Filipstadsbon Alfred Maultasch riskerar att förlora drygt 30 miljoner kronor på vindkraft. Foto: SVT

Vindkraften kostade Alfred 15 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sedan invigdes Tolvmanstegen i Strömstad som en framtidens vindpark. En av investerarna var Alfred Maultasch som idag har svårt att överleva ekonomiskt.

Det blåser en frisk vind på Tolvmanstegen. Sikten är fri in över Dalsland, ut över havet åt väster och nordöst mot Norge.

Parken är belägen 150 meter över havet i Strömstads kommun, på dryga halvtimmen har du kört över gränsen.

När parken invigdes den 15 juni 2012 var det som en av södra Sveriges största. Bland ägarna till de 22 verken fanns flera privatpersoner, en dem var Alfred Maultasch.

– Det skulle vara en bra placering för mina barn och barnbarn, att producera ren energi och få en del intäkter. Men det betalar sig inte alls. Det blir inget kvar och absolut ingen vinst det är frågan om hur stor förlusten blir.

Vände helt

Inför sin investering lånade han 15 miljoner. Något som banken gärna gick med på när vindkraften blomstrade och gav en framtidstro om god avkastning. Dessutom använde han ett sparat kapital på 15 miljoner.

Men någonstans därefter vände det.

En överhettad vindkraftmarknad och flera milda vintrar gav ett överskott på el. Till följd av det så bröts den prisutveckling som tidigare setts av el- och elcertifikatpris. Istället för att vandra upp mot 1 krona som kurvan pekade på vid decenniets början, sjönk det och ligger idag på 40 öre per kilowatt-timme.

– Förr eller senare kan jag inte betala vad jag är skyldig banken, och då får det bli en försäljning till lågt pris. Förmodligen så förlorar jag då alla pengar. Jag satsade 15 miljoner av mina sparade pengar i det här och de pengarna finns inte längre, säger Alfred Maultasch.

Inte ensam

Alfred Maultasch är inte ensam i sin situation. Flera av de vindkraftsägare i Tolvmanstegen som SVT Nyheter Väst varit i kontakt med ger en liknande bild. Vindkraften är inte längre lönsam.

Ett av hoppen sätts nu till att regeringen.

Den 21 oktober ska riksdagen ta ställning till en proposition om höjda ambitioner för tillverkningen av förnyhelsebar energi, från 25 till 30 TWh fram till 2020. Där finns också ett förslag om ökade kvotnivåer för elcertifikat, vilket ger branschen förhoppningar om att ersättningen kommer att höjas.

– På sikt är det väldigt viktigt att vi får fram mer förnybar elproduktion. Särskilt eftersom kärnkraften som idag står för 40 procent av vår el håller på att åldras och de första reaktorerna redan har redan aviserats för utfasning de kommande fem åren, säger Ibrahim Baylan (S), energiminister.

Inte hoppfull

Men Alfred Maultasch sätter ingen större tilltro till det kommande riksdagsbeslutet. Istället tror han att Sverige mer tydligt måste välja en inriktning på antingen mer eller mindre förnyelsebar energi om man vill se att investerarna finns kvar.

– Vi måste antingen minska produktionen av vindkraft i norden eller så måste vi se till så att vind och annan förnyelsebar energi prioriteras, och lägga på skatter på det vi inte vill ha.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.