Foto: SVT

Vinstras för SKF

Publicerad

Vinsten föll för kullagerjätten SKF under första kvartalet.

SKF redovisar en vinst före skatt på 1 592 miljoner kronor för första kvartalet 2015. Det kan jämföras med vinsten på 1 787 miljoner kronor motsvarande period 2014.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 1 919 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen uppgick till 19 454 miljoner kronor, jämfört med 16 734 miljoner kronor under kvartalet 2014.

Tidigare i år presenterade SKF ett sparprogram som innebär att 1 500 tjänstemän tvingas lämna bolaget, och en omorganisation pågår. Huvudförklaringen till den lägre vinsten ligger i de engångskostnader som tagits under kvartalet för det pågående omstruktureringsprogrammet, som bland annat innebär personalneddragningar i Göteborg. Kvartalsresultatet belastas av engångsposter på 655 miljoner, varav det mesta är kostnader kopplat till detta.

Osäkerhet i omvärlden

”Vi fokuserade starkt på att implementera det redan tillkännagivna omstruktureringsprogrammet och jag är glad över de goda framsteg jag har sett hittills, ungefär 40 procent”, skriver SKF:s vd Alrik Danielson i en kommentar.

Rörelseresultatet exklusive engångsposter var 2 376 miljoner kronor, en ökning från 1 907 miljoner året innan och ungefär i linje med förväntningarna.

Det råder stor osäkerhet om den ekonomiska utvecklingen i omvärlden, konstaterar Danielson. SKF räknar med att efterfrågan framöver kommer att ligga på samma nivå som året innan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.