Utrikesminister Margot Wallström första majtalar på Götaplatsen i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Wallström blickar utåt i tal

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström började sitt förstamajtal i sol och avslutade i störtskur. Budskapet framför andra var kampen för demokrati i världen.

– Det är lika svårt att vara lite demokratisk som det är att vara lite gravid, sade Wallström och fick både skratt och applåder.

Som liten, född utanför Skellefteå, tyckte Margot Wallström att Göteborg var lite exotiskt berättade hon för de 6 000 personer som enligt arrangörerna samlats på Götaplatsen.

1 maj 2015

Hon kallade Rysslands annektering av Krim olaglig och ser den som den allvarligaste utmaningen mot den europeiska fredsordningen. Mest applåder fick hon när hon talade om Sveriges erkännande av Palestina. Hon berörde även flyktingkatastrofen i Medelhavet och kvinnors rättigheter i världen.

Wallström band också ihop utrikespolitiken med de viktigaste inrikespolitiska målen.

– Fler ska ha ett jobb att gå till, vi ska öka framtidsinvesteringarna i infrastruktur, bostäder och skolan och vi ska göra det på ett hållbart sätt, sade hon.

Före talet svarade hon på TT:s fråga om hon inte har blivit mer försiktig med sina ordval efter den diplomatiska krisen med Saudiarabien

– Nä, varför skulle jag ha blivit det? Jag pratar för demokrati och mänskliga rättigheter i världen där utmaningarna blir allt större när extremistiska krafter vinner framsteg, sade hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

1 maj 2015

Mer i ämnet