Foto: privat

Zandra hittade flyktingar i lastbilen

Uppdaterad
Publicerad

När lastbilschauffören Zandra Zöller öppnade dörren till trailern stod hon plötsligt öga mot öga med två flyktingar.

Tisdagen såg ut att bli en helt vanlig arbetsdag. Vid 18-tiden körde Zandra Zöller in på hamnområdet i Göteborg för att plocka upp en trailer. Hon kopplade på trailern på sin bil, och öppnade sedan bakdörren. Där inne stod två män.

– Jag bara gapade. Trodde först att jag tagit fel trailer. Sen kom jag på att helvete, det är ju flyktingar, säger Zandra Zöller.

#flykt

Fick panik

Zandra fick panik och sprang till hytten, slängde sig in och körde i ilfart bort mot porten för att ringa vaktbolaget. I backspegeln såg hon hur en av flyktingarna hoppade ur trailern och sprang iväg. Han greps senare av vakter. Det visade sig att totalt tre män hade gömt sig i trailern.

– De förde bort dem till en annan port där polisen skulle möta upp. En av dem bad om ursäkt när han gick förbi mig. Han förstod väl att jag blev rädd.

När hon senare gick in i trailern såg hon hur taket var uppskuret. Hon hittade också kläder och lite mat.

För tidningen Transportarbetaren, som var först med att berätta historien, beskriver Zandra händelsen som det jobbigaste hon varit med om under de 12 år hon kört trailer. När det hände var hamnen i stort sett öde, och även om hon inte trodde att situationen var farlig fick hon panik.

Efterlyser säkerhetsrutiner

Idag är hon kritisk till att chaufförerna inte fått information om vad de ska göra om de upptäcker flyktingar i lasten.

– Hamnen vet ju om problemet, men ingen vet egentligen vart man ska ringa.

Göteborgs hamns operativa chef, Dan-Erik Andersson, säger i en kommentar till SVT nyheter att man är tagna på sängen av det här problemet men att man kommer att ta fram tydligare rutiner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet