Foto: TT/Privat.

Cia, 11, vädjar till Löfven: Vill öppna minicafé

Uppdaterad
Publicerad

11-åriga Cia Söderman från Blattnicksele vill öppna ett minicafé. I ett brev till Stefan Löfven är hon oförstående att hon inte får starta eget – och nu har statsministern svarat.

”Jag är en 11-årig tjej som heter Cia (det uttalas Kia). Jag ÄLSKAR att baka, därför så undrar jag varför man måste betala för ett tillstånd, och varför inte jag får ha ett litet café hemma hos mig bara för att jag är 11 år”

Så inleds brevet adresserat till Sveriges statsminister Stefan Löfven. Hon berättar att hennes mamma sagt att barn inte får jobba och Cia tycker att det är orättvist.

”För det finns faktiskt barn som älskar typ att laga mat, baka och servera till olika personer. Jag är en av dom.”

”Jag vill ju ha ett minicafé”

Cia undrar också varför man måste ha ett tillstånd och om det kostar pengar.

”Jag förstår inte varför man måste ha tillstånd för att sälja bakverk eller mat. Jag vill ju ha ett minicafé som vem som helst kan komma till och fika.”

Löfven svarar

Stefan Löfven har nu svarat på brevet och förklarar varför det inte går.

”I Sverige har vi skolplikt tills man är 15 år gammal. Det kan vara svårt att driva ett café samtidigt som man ska koncentrera sig på skolan” skriver han och påpekar att man får starta eget när man är 16 år.

Mamman glad att hon skrev

Angående tillståndet förklarar Löfven att kostnaden beror på att kommunen ska kunna kontrollera att all mat som serveras går att äta, och att de som besöker caféet inte blir sjuka av maten och bakverken.

– Jag är glad att hon skrev, och kul att han svarade, säger mamma Eva Linda Grensman till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.