Foto: SVT

200-årig dagbok ges ut

Publicerad

Prästen Pehr Stenberg från Stöcke utanför Umeå föddes vid mitten av 1700-talet. Han gjorde en klassresa från ett fattigt bondhem och läste till präst. Men det mest unika med honom är att han var en flitig dagboksskrivare.

5 000 handskrivna dagbokssidor lämnade Pehr Stenberg efter sig. En dröm för den historieintresserade som vill veta hur det var i trakterna av Umeå då. Fredrik Elgh är projektledare för den grupp på tio personer som tagit sig an Stenbergs böcker och fått dem tryckta. Nu har tre av fyra böcker med dagboksanteckningar kommit ut – ett projekt som tagit massor av tid:

– Det är ett stort projekt och mycket jobb, mycket fritid går åt, men det kompenseras genom att det är så otroligt intressant att ta del av en människas liv som levde för 200 år sedan, säger Fredrik Elgh. Han berättar att böckerna beskriver Sverige på den tiden, inte bara Umeåtrakten, utan också Åbo och Stockholm.

Tiggde ihop till utbildning

Per Stenberg föddes i ett fattigt bondhem med föräldrar som tyckte att det var viktigt att kunna läsa, skriva och räkna. Tack vare det och hans eget driv kunde han studera till präst i Åbo.

– Han lovade dåtidens kommunstyrelse, sockenmännen, att komma tillbaka och jobba som präst i byn om han fick gå runt och tigga ihop till sin utbildning. Det var väl vad man kan kalla dåtidens crowdfunding. Och Stenberg kom också tillbaka och uppfyllde sitt löfte, så det är en häftig historia, säger Fredrik Elgh.

Unikt tidsdokument

De tre dagböckerna är unika tidsdokument som ger en detaljerad bild av livet och människorna i trakten för 200 år sen. Stenberg tog dessutom fram kartor, var botaniker och intresserad av fiske. Men det han kommer att minnas för är hans detaljerade dagboksanteckningar.

– Han måste ju ha ägnat massor av tid åt att skriva om sig själv. Och han hade nog tanken redan då att hans böcker skulle ges ut och läsas av allmänheten. Det gör honom till 1700- och 1800-talets Knausgård, säger Fredrik Elgh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.