200 flyktingar anlände till Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 200 flyktingar kom natten till torsdagen med tåg till Umeå centralstation för att sen åka vidare med buss mot Haparanda och Finland. Nu har en hjälpgrupp bildats i Umeå via facebook. Natten till idag kunde gruppen hjälpa ett fyrtiotal flyktingar med mat och kläder.

Vi träffar Tatiana Håkansson som var en av dem som organiserade en stor hjälpinsats när flyktingarna skulle stanna tre timmar i Umeå i väntan på buss till Haparanda och Finland.

– När de kommer från bussar och tåg ser vi till att de får mat och lite mediciner eftersom många är förkylda. Sen få de lite varm soppa också, säger Tatiana Håkanson.

#flykt

Hann bara hjälpa en femtedel

Liknande hjälpgrupper i nätverket ”Refugees Welcome” finns nu i hela Sverige. De håller kontakt med varandra på facebook och samordnar sina insatser. Umeågruppen är nu beredd att göra ytterligare hjälpinsatser med mat och kläder och en stunds tak över huvudet i kulturhuset eller gamla lokstallarna under de kommande nätterna. Natten till torsdagen kom det totalt omkring 200 flyktingar och Umeågruppen hann bara hjälpa ett fyrtiotal.

– Det är katastrof. Det är också konstigt att det bara är studenter och ungdomar som hjälper till. Vi har lite resurser och jag frågar mig: Var är politikerna? Var är de äldre som har pengar och som har resurser att hjälpa?

– Det är ingen där, säger Tatiana Håkanson och slår ut med armarna.

Prioriterar bort studier för att hjälpa

Tatiana hann bara sova någon timme förra natten och nu organiserar hon via sin mobiltelefon ytterligare hjälpinsatser. Studierna kommer i andra hand flyktingarna måste få hjälp.

– Det som är jobbigast är barnen. Åh jag blir nästan gråtfärdig nu när jag tänker på barnen...

– De ler och leker men gråter invärtes och jag önskar att inga barn eller inga människor överhuvudtaget skulle måsta gå igenom en sådan här flykt, säger Tatiana Håkanson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet