Foto: SVT

280 nya lägenheter till Umeå

Publicerad

Bristen på studentbostäder i Umeå lockar nya aktörer till stan, och just nu byggs 280 studentlägenheter på Liljansberget i Umeå.

Det är aktören Svenska studenthus, som specialiserat sig på studentbostäder, som nu etablerar sig vid Iksu. Projektutvecklaren Erik Wikmark är på plats för att se vilka träd som ska rivas i samband med byggandet, och framförallt handlar det om enrummare.

Lägenheterna är ungefär 21 kvadratmeter, och kostar fyra tusen i månaden. Är inte det ganska dyrt?

– Nej, det tycker jag inte. Vi har ett pris som står sig bra i förhållande i rikssnittet, för en nyproduktion, säger Erik Wikmark.

Hoppas bli större i Umeå

Bolaget har förhoppningar om att utöka sin verksamhet i Umeå, genom att bygga nytt och köpa fastigheter. Erik Wikmark har varit i kontakt med kommunen för att disktutera en eventuell affär.

– Vi har haft ett möte med Bostaden, och jag hoppas att de vill sälja till oss.

Bostadens VD Ann–Sofi Tapani har kollat upp den nya aktören, och är positiv till dess etablering.

– Vi har kännedom om Svenska studenthems kommande projekt i Umeå och ser det som mycket positivt, ett bidrag till att utveckla Umeå som studentstad. Det är ett seriöst företag som bland annat har etablerat sig i Gävle. Vi har tittat närmare på dem och besökt företaget, säger hon.

Kan tänka sig diskutera

I dagsläget har Bostaden 5 500 studentbostäder varav 3 200 är studentrum i korridorer.

– Att hitta någon form av samverkan har vi i dagsläget inget emot att diskutera, men det finns inget konkret att redovisa idag, avslutar Ann–Sofi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.