Arkivbild. Foto: SVT

Afrikas bästa spelare lyfter Clemensnäs

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera säsonger i damallsvenskan med Sunnanå och Elitettan är Perpetua Nkwocha numera tränare.

Hon tränar bland annat asylsökande och flyktingar i Clemensnäs Idrottsförening i Skellefteå.

Perpetua Nkwocha är korad till Afrikas bästa fotbollsspelare vid fyra tillfällen och Afrikansk mästare fem gånger. Idag tränar hon killar från Afghanistan.

– Jag skojar mycket med killarna och dom gillar det, det gjorde jag även första gången vi tränade, säger Perpetua Nkwocha.

Engagerad tränare

Perpetua har ett stort engagemang för asylsökande och flyktingar och i Clemensnäs Idrottsförening är hon ansvarig tränare för projektet Fotboll för alla.

– Det är jättebra, det är jättekul, vi är nöjda att vi tränar här. Peppe är en jättebra tränare, säger Ali Khoshmiari från Afghanistan.

Vill fortsätta utvecklas

Perpetua Nkwocha kommer från Nigeria och är också tränare för Clemensnäs damlag efter flera säsonger i damallsvenskan med Sunnanå och Elitettan.

– Det är bra för mig att utvecklas och att träna för min fortsatta karriär och det gäller också då jag tränar med Clemensnäs damer, säger Perpetua Nkwocha.

Hennes liv blir BBC-dokumentär

 I veckan har BBC varit på besök i Skellefteå för att dokumentera hennes nya liv i Skellefteå och Sverige.

– Jag tror att jag stannar i Skellefteå och fortsätter min utbildning som tränare, säger Perpetua Nkwocha.

Fotboll för Alla

Projektet Fotboll för Alla startades av Clemensnäs IF tillsammans med Västerbottens Fotbollförbund och S:T Örjans församling. CIF annnordnar fotbollsträningar för asylsökande och flyktingar i alla åldrar.

Källa: Clemensnäs IF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.