Åklagare inleder förundersökning

Uppdaterad
Publicerad

Lennart Holmlund (S), tidigare kommunalråd i Umeå, polisanmäldes i slutet av oktober sedan han påstått att romer inte bajsar på samma sätt som svenskar. Nu har åklagare fattat beslut om att inleda en förundersökning om hets mot folkgrupp, det skriver Västerbottens-Kuriren.

Det var drygt en månad sedan som det uppmärksammades att det tidigare kommunalrådet Lennart Holmlund spred antiziganism. Bland annat påstod han, genom att kommentera inlägg på sociala medier, att romer låg bakom avföring mitt i stan.

Föreningen Rung valde att polisanmäla Holmlund för hans uttalande. Förutom Socialdemokratiska partiet tog även Ishockeyföreningen Björklöven, där Holmlund är styrelseledamot, avstånd från hans kommentarer.

Ärendet hamnade hos Justitiekanslern (JK), eftersom man var osäker på vem som var behörig att fatta beslut om förundersökning, men nu har ärendet gått vidare till åklagare, det skriver Västerbottens-Kuriren.

– JK har överlämnat till mig att ta ställning till vilka åtgärder som kan vidtas, vilket har gjort att jag nu har fattat beslut om att inleda en förundersökning om hets mot folkgrupp, säger vice chefsåklagare Axel Holmberg till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.