Denna bild av Martin och Thomas användes av Nusrafronten i utpressningssyfte. Foto: Sveriges Radio

Åkte utan kyrkan i ryggen

Uppdaterad
Publicerad

De två svenskarna som hölls som gisslan i Syrien i över ett år ska ha varit ute på missionsuppdrag. Men för vem och vad som hände dem under fångenskapen är fortfarande oklart.

– De var inte på officiellt uppdrag från oss, säger Pelle Hörnmark, föreståndare vid Pingstkyrkan.

Thomas Olsson från Piteå och Skelleftehamnsbon Martin Reén, hamnade i al-Qaida-kopplade Nusrafrontens händer under vintern 2013. I lördags landade de på Arlanda efter över ett år som gisslan hos den extrema jihadistgruppen. Båda männen är medlemmar i frikyrkoförsamlingar i norra Sverige men tycks ha rest ner till Jordanien på missionsuppdrag utan någon organisation i ryggen. Väl där ska de enligt tidningen Dagen ”känt sig manade” att korsa gränsen till Syrien. Men vad som fick två kristna missionärer att ta steget över till det konflikhärdade Syrien är oklart.

– Det enda jag vet är de inte var på officiellt uppdrag från Pingströrelsen eller från sin lokala församling, säger Pelle Hörnmark.

”Rätt maktlös”

Han har varit informerad om att de två varit frihetsberövade och känner själv Martin Reén.

– Man är rätt maktlös när sådant här händer. Man får förlita sig till de processer och kanaler som är igång, säger han.

Enligt honom har Pingstkyrkan ett stort nätverk runt om i världen. Men situationen i Syrien har gjort det omöjligt att agera. I övrigt är han förtegen.

– Det handlar om respekten mot dem och deras familjer. De måste få berätta sin berättelse själva, säger han.

Fångade av slumpen

Enligt terrorexperten Magnus Norell kan de två ha hamnat i Nusrafrontens fångenskap av en slump.

– Allt är naturligtvis väldigt spekulativt men det kan vara så enkelt att de befunnit sig på en plats där Nusrafronten segrat. Och så sitter de plötsligt med två svenskar de inte vet vad de ska göra med, säger han.

Enligt utrikesminister Margot Wallström har Palestina engagerat sig på ett avgörande sätt för att få de båda männen fria. Men Norell är tveksam till uppgifterna. Mer troligt är att det handlar om storpolitik där Sverige bland annat vill visa att det var klokt att erkänna Palestina och stärka banden.

– Det är inte alls osannolikt, säger Norell.

Att ingen lösensumma skulle ha betalts ut håller han för osannolikt. Även om Sverige inte behöver vara den som betalat något.

– Någon har någonstans fått något. al-Nusra har inte plötsligt blivit demokratiska och tänker att 'aha det här är svenskar de släpper vi', säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.