Akut brist på tandläkare i Malå

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på tandläkare i Malå är akut. Den som behöver tandvård idag tvingas vänta i flera månader eller får söka vård i en annan kommun.

– Har man akuta besvär får man komma så fort som möjligt, men annars är det kö, säger avdelningschef Ella-Marit Pilto på Folktandvården i Malå-Sorsele.

Det är de vanliga undersökningarna som blivit påtagligt eftersatta när tandvården i Malå inte lyckats rekrytera nya tandläkare.

Tre blev en

Förr fanns tre tandläkare på orten, nu finns bara en kvar – på halvtid. Så den som behöver laga till exempel ett hål kan få lov att sätta sig bakom ratten och köra till någon av grannkommunerna. Sedan årsskiftet ingår Malå i region Lappland nord tillsammans med Lycksele, Norsjö och Sorsele.

– Vi hjälps åt och försöker lösa det så om det är akut, säger Ella-Marit Pilto.

Barn prioriteras

Vissa grupper är prioriterade i tandvårdskön, barn till exempel. Men andra kan få vänta tålmodigt – upp till flera månader. Men det finns förhoppningar om att en extra slant, ett så kallat inlandstillägg, till tandläkare som söker sig till orten ska locka fler att söka.

Men än har ingen nappat på den annons som lagts ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.