Foto: SVT.

Två skolor i Skellefteå utrymda efter hot

Uppdaterad
Publicerad

Anderstorpsskolan i Skellefteå utrymdes vid lunchtid på fredagen på grund av hot. En kort stund senare kom även ett hot mot Balderskolan, som även den utrymdes. Båda hoten ska ha syftat till att det som hände i Trollhättan på torsdagen skulle ske i Skellefteå.

Enligt polisen kom båda hoten anonymt via appen Jodel. I meddelandena ska det ha antytts att det som skett i Trollhättan också ska hända på både Balderskolan och skolan i Anderstorp.

Kent Larsson är medielärare på skolan i Anderstorp och han satt och åt lunch när han fick veta att ett hot kommit in via en app.

– Samtidigt gick brandlarmet av nån anledning. Det blev ett jädra liv, säger Kent Larsson.

Brandlarmet berodde på en kabelbrand i fordonsutbildningens lokaler, enligt kommunen. Skolan utrymdes efter hotet och stänger inför helgen.

– Det var så ofattbart det som hände i Trollhättan. Nu har det kommit en copy cat. Man blir så ledsen. Jag är tacksam att vi inte har samma vapenlagar här som i USA, säger han.

Två hot på kort tid

En kort stund efter att skolan i Anderstorp utrymts kom även larm om att Balderskolan mottagit hot. Även detta hot syftade till att något liknande torsdagens tragedi i Trollhättan skulle ske på skolan. Balder skolan utrymdes även den.

– Om någon skämtat är det dåligt, säger Amanda Lundgren som går på Balderskolan.

Polisen rubricerar hoten som olaga hot mot grupp enligt sin webbsida.

– Vi alla är tagna av det som hände i Trollhättan, vi får ändå göra en professionell bedömning av hot som kommer in, säger polisens presstalesperson Peder Jonsson.

Fördömer hoten

Oppositionsrådet i Skellefteå, Andreas Löwenhöök (M), fördömer hoten.

– Det gör mig uppriktigt sagt ledsen att det finns människor i vårt land som spelar på den ohyggliga händelse som har skett i Trollhättan och sprider otrygghet i vårt lokalsamhälle. Våld och hot om våld är aldrig acceptabelt och jag hoppas att polismyndigheten hittar den eller dem som ligger bakom hoten. Ingen människa i vårt samhälle har rätt att sprida otrygghet bland sina medmänniskor!

Andra skolor har också hotats idag. Bland annat Wisbygymnasiet i Visby. Appen Jodel användes bland annat vid ett hot mot Lunds universitet i början av oktober. Då gick Jodel ut och sa att de kommer att samarbeta med polisen om olagliga hot postas i appen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.