Foto: Privat

Jaktbild anmäldes för våldsamt innehåll

Uppdaterad
Publicerad

En älg sköts under passet och Roland Sjögren la upp en bild på den döda älgen på sitt Facebook-konto. Nu har någon anmält bilden för våldsamt innehåll.

Det var i lördags som Lyckselebon Roland Sjögren som var ute och jagade tillsammans med kamraten Emil Johansson.

En älg sköts under passet och det hela förevigades på en bild som senare under dagen postades på sociala medier. En bekant till Roland Sjögren såg bilden på Facebook och anmälde den senare för våldsamt innehåll. Roland Sjögren är både arg och frustrerad över anmälan.

– Jakten är en del av mitt liv och något som jag vill dela med mig av. Precis som att någon skulle lägga ut bilder på mat eller på något man shoppat, säger han.

Borde vara accepterat

Roland Sjögren menar att det är borde vara fullt accepterat att posta jaktbilder på nätet, så länge de är etiskt korrekta och inte förlöjligar djuret.

– Jag är jägare och har respekt för djur på ett alldeles särskilt sätt. Jag lägger inte ut blodbad eller gör narr av djuret. 

Han har förståelse för att alla inte tycker om jakt, men anser ändå att det är viktigt för naturen och för befolkningen att fler blir medvetna om vart köttet i affären kommer ifrån.  

– Det finns människor som tycker att det är fel att döda djur och som menar att jakten är ett nöje, men vi vet ju att om vi inte skulle jaga älg så skulle vi få enorma trafikproblem och skador på vår skog. 

Vill medvetandegöra fler jägare

I början av 2015 påbörjade Jägareförbundet ett omfattande arbete med att diskutera och utbilda jaktlag i etiska riktlinjer kring fotograferade i jaktsammanhang.

– Vi vill få igång en diskussion kring det här. Jägare lägger ofta upp bilder för sina jagande vänner, men många andra ser och tolkar. De kanske inte förstår bakgrunden och efterarbetet som också är en del av jakten, säger Magnus Rydholm, kommunikationschef vid Jägareförbundet.

Arbetet består i att göra jägare mer medvetna om hur jaktbilder tas.

– En bild behöver inte bara visa ett dött djur. Jaktlivet kan också visas genom att fota fina vyer, jaktkamrater, hundar och annat som hör till, säger Magnus Rydholm.

Viktigt att lyssna

Magnus Rydholm poängterar att det är viktig att vara lyhörd inför de åsikter som finns kring jaktbilder i sociala medier.

– Det är bara tre procent av befolkningen som jagar, resten gör det inte.  I slutändan är det därför viktigt att lyssna på vad allmänheten tycker.

Facebook ansåg inte att Roland behövde ta bort bilden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.