Foto: TT.

Anstalt röjde skyddad identitet

Publicerad

Under en medicinutdelning på en Umeåanstalt röjdes en av internernas skyddade identitet. Personen har därefter hotats och nu kritiserar JO hanteringen.

Mannen lever sedan ett par år tillbaka med skyddad identitet. Men hans handlingar, bland annat uppgifter om personnummer, har vid två tillfällen på två olika orter lämnats framme så att andra intagna kunnat ta del av dem.

Den 11 november 2013 upptäckte internen att personal på en Umeåanstalt lämnat en medicinpärm helt öppen i matsalen. Anstaltspersonalens agerande ledde till att han utsattes för hot av en medintagen och han fick placeras i avskildhet i tre dagar i väntan på förflyttning.

Kritisk mot hanteringen

Ärendet anmäldes till Justitieombudsmannen (JO).

”Jag är kritisk till att anstalten Umeå hanterat en närvarolista med uppgift om skyddad identitet på ett sådant sätt att det funnits risk för att andra intagna kunde se uppgiften.”

Anstalten i Umeå har sedan en tid bytt till en annan lista där det inte framgår att en intagen har skyddad identitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.