Foto: Privat.

Aktionsgrupp spelade döda på torget

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen uppmärksammades ACE (Artic Challenge Exercise) med en motaktion på Rådhustorget i Umeå.

Elin Waller Lidström är en av arrangörerna till aktionen som ägde rum under lördagen, ett samarrangemang av Kristna fredsrörelsen och Svenska muslimer för fred och rättvisa. Elin säger till SVT Nyheter Västerbotten att många uppmärksammade den aktion som utspelade sig på torget under eftermiddagen.

– Det har gått bra och vi har fått mycket respons. Många stannade till och fick sig nog en funderare, säger Elin Waller Lidström.

Aktionen gick ut på att deltagarna skulle falla till marken till ljudet av flygplan, vilket skulle symbolisera att krig dödar människor.

– Vi ville på ett dramatiskt sätt uppmärksamma ACE, en NATO-ledd militärflygövning som startar den 25:e maj och utspelas över stora delar av norra Sverige. Vi vill kritisera över huvud taget får ske, säger hon.

Arrangörerna menar att flygövningen måste ifrågasättas då liknande övningar kan ske i framtiden.

– Vi vill få andra att lägga märke till hur sådana här övningar närmar sig NATO utan debatt med befolkningen., säger Elin Waller Lidström.

Arctic Challenge Exercise

Arctic Challenge Exercise pågår mellan 25 maj och 4 juni, nio länder deltar och som mest är mer än 100 flygplan i luften samtidigt.

Under ett par timmar på morgnarna och några timmar mitt på dagen kommer luftrummet inom övningsområdet att vara avlyst för allt flyg som inte deltar i Arctic Challenge Exercise (ACE) 15. Det civila trafikflyget påverkas genom att vissa turer i inlandet måste förskjutas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.