Den fjärdedel av deltagarna i studien som haft högst avgashalter vid bostaden löpte 40 procent högre risk för demens jämfört med den fjärdedel som hade lägst halter. Foto: TT

Avgaser kan orsaka demens

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Umeå universitet kan nu se ett oväntat starkt samband mellan bilavgaser och demenssjukdomar.

Det är sedan tidigare känt att smutsig och avgastung luft inte är bra för vår hälsa. Bland annat har tidigare forskning visat att luftföroreningar kan orsaka astma, cancer och hjärtsjukdomar. Nu påvisar även forskare vid Umeå universitet ett samband mellan förorenad luft och demenssjukdomar.

Avgaserna ökar risk

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Environmental Health Perspectives och visar bland annat att personer som bor vid gator som har mycket avgaser i luften löper större risk att utveckla vaskulär demens och Alzheimers sjukdom.

– Ungefär 16 procent av alla demensfallen i studien bero på avgasexponering. Beror det på bilavgaser är det alarmerande, säger Bertil Forsberg, professor i miljömedicin vid Umeå universitet.

Samhällen överskider normer

Drygt 300 av de knappt 2.000 personer som deltog i studien utvecklade Alzheimers sjukdom eller demens under en 15-årsperiod. Den fjärdedel av deltagarna som haft högst avgashalter utanför sin bostad löpte 40 procent högre risk för demens jämfört med den fjärdedel som hade lägst halter.

– Det är allvarligt att vi har så många samhällen som överskrider normerna för kvävedioxid och partiklar, säger Bertil Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.