Bättre akutsjukvård i väglöst land

Publicerad

Projektet AXG (akutsjukvård i extrem glesbygd) övergår från och med 4 maj från projekt till verksamhet. AXG är ett samarbete bland annat mellan de norra landstingen, helikopterföretag och samebyar.

Projektet har handlat om att nå personer som befinner sig i områden som är ensligt belägna, långt ifrån farbar väg. Det har drivits i projektform under fyra år, och den 4 maj permanentas det.

Parallellt med projektet har en bok tagits fram, med handfasta råd vid olyckor och plötsliga sjukdomar.

Självhjälp

Den beskriver det internationella ABCDE-konceptet, en metod som fungerar i nästan alla situationer. Syftet med boken är att läsarna ska lära sig metoden och kunna använda den innan hjälp från den ordinarie sjukvården når fram.

– Boken är till för alla som vistas i skog och mark, i fjällvärlden och i väglöst land, säger samordningssköterskan för AXG Lena Kroik i ett pressmeddelande.

Landstingen förvaltar

Verksamheten förvaltas av landstingen i Västerbotten och Norrbotten, och av Region Jämtland Härjedalen.

– Från att under fyra år ha varit en idé blir nu AXG verklighet. Sjukvård, polis, SOS Alarm och privata helikopterföretag kopplas ihop för att hjälpa de som drabbas av livshotande sjukdom eller skada i väglöst land. Det ska täppa igen ett svart hål för första hjälpen i väglöst land och det känns mycket bra, säger Helge Brändström, medicinskt ansvarig för AXG.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.