Berättar om livet efter olyckan

Uppdaterad
Publicerad

För nio år sedan var Nils Seye Larsen med om en dykolycka som gjorde honom delvis förlamad. Nu berättar han om kampen tillbaka till livet i föreställningen Att leva.

Det var snart nio år sedan vid Nydalasjön i Umeå som Nils Seye Larsen liv plötsligt förändrades radikalt.

– Vi var på fest här vid Nydalasjön. Vi ville basta och jag tänkte att jag ville ta ett dopp. Vi kastade handdukarna och jag hoppade i med huvudet först. Jag tänkte aldrig på hur djupt det var. Det visade sig att det var 40 centimeter djupt och jag tryckte ihop ryggmärgen, säger Nils Seye Larsen.

”Såg väldigt mörkt ut”

Nils fick en nackskada och tiden efter olyckan var tuff. Han spenderade lång tid på sjukhuset och fick kämpa för att kunna röra armarna, sitta och klara sig korta stunder på egen hand

– I början såg det väldigt mörkt ut. Jag minns att vi hade snack om permobil och jag kunde inte se det livet framför mig. Jag var tjugofem år och student, och jag skulle precis åka transibiriska järnvägen. Men sakta men säkert började jag förbereda mig för det nya livet och ta tag i det, säger han

Premiär på onsdag

Nu ska han i en föreställning på Norrlandsoperan som har premiär på onsdag berätta om olyckan och hans liv efter. Föreställningen har fått namnet ”att leva.” Till sin hjälp har han musik och bildillustrationer gjorda av hans kompis Adam Stolterman.

– Det har varit intensivt för mig också. Jag har försökt komma så nära Nils känslor så mycket som möjligt när han varit i de olika situationerna och försökt föreställa sig det i målningarna, säger Adam Stolterman.

– Jag tror att de flesta som går ut därifrån kommer att tänka lite mer. När man springer och klarar sig fysiskt som man gör, och tänka att det är helt otroligt egentligen att min kropp kan göra det som den gör. Vi har väldigt mycket runt omkring oss som vi bara tar förgivet, säger Nils.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.