Foto: Midway Alignment

Beslut om finlandsfärjan dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Inget beslut om finlandsfärjan kommer att tas idag av regeringen. Det innebär att ett slutgiltigt beslut från svenskt håll kommer att dröja till och med nästa vecka.

Under torsdagen skulle den svenska regeringen ha tagit ett beslut i frågan om att gå vidare med finansieringen av finlandsfärjan som trafikerar linjen mellan Vaasa och Umeå. Orsaken till att inget beslut tas idag beror på att underlaget inte ansågs vara tillräckligt av Trafikverket.

Får uppskov

Enligt, Elin Tibell, pressekreterare på Näringsdepartementet, är beslutet uppskjutet till nästa vecka och behandlas därför inte under dagens regeringsmöte.

Kvarkentrafiken

– Ett beslut kunde inte tas idag eftersom ansökan inte var komplett, enligt Trafikverket och Näringsdepartementets bedömning. Därför har projektet fått en vecka till på sig att inkomma med resterande underlag. Det har alltså inte med regeringens prioritering att göra,  säger Elin Tibell.

Besked på torsdag

En ansökan till EU-kommissionen ska vara inne den 16 februari, men för att projektet ska gå igenom krävs ett godkännande både från den svenska och den finska regeringen.

SVT Nyheter Västerbotten rapporterade förra veckan om att den finska regeringen inte lyckats hitta de pengar som krävs för att finansiera färjan.

Det svenskt beslut i frågan kommer att tas på torsdag nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvarkentrafiken

Mer i ämnet