Foto: SVT.

Bränner ner skogen – med flit

Publicerad

Samtidigt som faran för bränder är stor i skog och mark – eldar Länsstyrelsen enkom skog i närheten av Umeå. Hyggesbränningen ska bevara den den biologiska mångfalden i skogen.

Andreas Garpenbring visar den förkolnade skogen i nautrreservatet Sjulsmyran mellan Umeå och Robertsfors. Vi stannar vid en brinnande stubbe.

– Det har inte kommit något regn så det finns fortfarande ställen där det pyr och brinner, säger naturreservatsvårdaren Andreas Garpebring.

Bränner för överlevnad

Den kontrollerade bränningen görs för att öka och bevara den biologiska mångfalden i barrskog, den vanligaste naturtypen i Sverige.

Tallarna får bättre skydd mot röta och kan nu bli riktig gamla.

– När man naturbränner i naturskogar skapar man nästan något slags milleniumträd.

Sammanlagt ska sådana här bränningar göras i fjorton län under det fem år långa EU-projektet Life Taiga.

– Skogsekosystemet vi har är anpassat efter skogbsbrand. Det finns massor av arter som mer eller mindre är beroende av bränderna för sin överlevnad.

Återhämtar sig fort

Den här gången eldar Länsstyrelsen i ett område som härjades svårt av en av länets största skogsbränder år 2003.

– Det är väldigt viktigt att vi har koll på säkerheten när vi naturbränner.

Skogens återhämtning går fort. I närheten finns annan skog som brändes för fyra år sedan.

– Blåbärsriset har kommit tillbaka. Man ser inte mycket av soten på stammarna längre och tallplantorna har börjat spira igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.