Härbret som byggs mitt i Malå ska flyttas till originalets plats i Koppsele när det är klart. Foto: SVT

Bygger härbre för publik

Uppdaterad
Publicerad

Ett bygge i Malå har väckt uppmärksamhet den sista tiden. Mitt i staden timras det nämligen just nu ett härbre. Men de som vill titta på bygget får skynda sig innan det är klart, för då ska det flyttas.

Bygget är en del av ett projekt som heter Koppsele från tid till tid, som går ut på att återställa den gamla samiska boplatsen i Koppsele. Bygget har väckt stor uppmärksamhet bland invånarna.

– Det är själva syftet att vi ska göra det inför publik. Om vi gömmer oss i skogen och bygger är det ingen som ser vad vi gör. Det handlar delvis om att väcka intresse för byggnadstradition generellt, säger Jörgen Stenberg, ordförande i Malå sameförening.

Flytt väntar

Härbret som byggs är en kopia av ett härbre som en gång stått i Koppsele. Och placeringen i Malå är bara tillfällig. När bygget är klart ska det flyttas.

– Det ska flyttas tillbaka till den exakta platsen i Koppsele där det ursprungliga härbret stod. Och där ska det användas i verksamheten där och stå öppet för allmänheten, säger Jörgen Stenberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.