Foto: Privat.

Byskeskolan prisas för klotterarbete

Uppdaterad
Publicerad

Skolan i Byske får 50 000 kronor för sitt arbete med att förhindra klotter och skapa trygghet på skolan. – Det känns fantastiskt och jätteroligt, säger rektorn Gunnel Tegenfeldt.

Nämnden för support och lokaler och Förebyggande rådet i Skellefteå utlyste en tävling för att uppmuntra elever, rektorer och lärare att arbeta för att alla ska känna sig trygga och välkomna på sin skola. Byske skola utsågs som vinnare av 50 000 kronor.

Skolan, från förskoleklass till årskurs fem, har jobbat med att förebygga klotter och skadegörelse.

– Vi har pratat med eleverna kring hur viktigt det är att ta hand om miljön både ute och inne. Vi har även startat rastaktiviteter så att eleverna har något meningsfullt att göra på rasterna. Vi tror det förebygger många problem, säger Gunnel Tegenfeldt, rektor.

Kan bli rastdisco

Priset delades ut under ungdomsfullmäktige i Skellefteå på torsdagen.

Vad ska ni göra för pengarna?

– Självklart ska eleverna få ta del av pengarna. Planen är att vi ska göra något åt utemiljön. Det finns många önskemål, säger Gunnel Tegenfeldt.

I kommunens motivering lyfts bland annat skolans förslag på bärbara ljudanläggningar för rastdisco fram.

Motivering

”Denna skola har en tydlig idé om hur man vill arbeta för att minska skadegörelsen. Man har sedan tidigare arbetat med att finna leken och arbetsron ute. Det man nu vill utveckla är att locka ut alla elever under rasterna till rörelse och kreativitet. För att kunna åstadkomma detta så vill man nu skapa ännu fler aktiviteter utomhus. Bland annat så tänker man sig bärbara ljudanläggningar för rastdisco och parkour-bana för att nämna några saker.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.