Mats Fahlgren med den tilltänkta flyktbilen från Norrmalmstorgsdramat. Foto: SVT

Bytte trimmad BMW mot Clarks flyktbil

Uppdaterad
Publicerad

Clark Olofssons flyktbil från Norrmaldstorgsdramat 1973 är ute på försäljning. Bilen har stått som ett renoveringsobjekt i Vännäs i 30 år och SVT har träffat ägaren Mats Fahlgren.

Det var under en vecka i augusti -73 som Sverige lamslogs av gisslandramat på Norrmalmstorg. Bilen begärdes fram av rånarna Jan-Erik Olsson och Clark Olofsson – och en blå Ford Mustang levererades.

Men polisen hade slangat ur all bensin och ändrat bensinmätaren så att den skulle se full ut. Dessutom hade man monterat in en spårsändare i bilen.

– ”Flyktbilen” hade nog bara kommit några kvarter, säger den nuvarande ägaren Mats Fahlgren i Vännäs. 

Hundratals förfrågningar

Mats har haft bilen i sin ägo i över två decennier men kände själv inte till att det var den tilltänkta flyktbilen.

– Det var först för några år sedan jag fick veta att det var Clark Olofssons flyktbil. Men då var det för sent, den var redan sönderskuren och avsedd som renoveringsobjekt.

Själv bytte han till sig mustangen mot en trimmad BMW, när han gick i yrkesskolan och han har lagt ut bilen på Blocket.

– Jag skrev i annonsen att jag vilje sälja den eller byta till mig reservdelar. Att jag skrev om ”flyktbilen” var mest på kul och nu har jag fått hundratals förfrågningar, säger Mats

”Ett stycke svensk kriminalhistoria”

Även om bilen aldrig hann användas av Olofsson/Olsson lär Mats Fahlgren kunna få bra betalt.

– Vi får väl se hur det går med försäljningen. Men en kund bjöd 250.000 kr men jag vet inte om det var seriöst, säger han som redan börjat tveka om han ska göra sig av med den:

– Eventuellt behåller jag och renoverar upp den nu. Intresset är ju enormt och det är ju faktiskt ett stycke svensk kriminalhistoria det handlar om.

Norrmalmstorgsdramat

I augusti 1973 rånades Kreditbanken på Norrmalmstorg i Stockholm av en maskerad man med k-pist. Han tog fyra personer som gisslan, krävde tre miljoner kronor och att Clark Olofsson skulle föras till banken.

Gisslandramat pågick i nästan sex dygn och är ett av de mest uppmärksammade kriminalfallen i Sveriges historia.

I SVT:s Öppet arkiv kan du bland annat se en dokumentär om händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.