Foto: TT

Cancerdiagnos försenades

Uppdaterad
Publicerad

En man hade blod i avföringen, men det tog fem månader innan han remitterades för den tarmundersöknings som visade på cancer i tjocktarmen. Inspektionen för vård och omsorg riktar nu kritik mot läkaren.

Efter en anmälan konstaterar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att det funnit brister i handläggningen av patienten som medförde att mannens diagnos kraftigt försenades. Dels genom att patienten i ett brev från hälsocentralen, sommaren 2012, själv ombads ta kontakt för att beställa tid för en kontroll.

Cancer i tjocktarmen

Mannen fick vänta fem månader innan han remitterades till kirurgkliniken för en undersökning av tjocktarmen med koloskopi. Undersökningen som genomfördes i februari 2013, visade det sig att mannen hade cancer i tjocktarmen med metastaser. Mannen avled drygt ett år senare, i april 2014.

Passiv handläggning

IVO riktar nu kritik mot läkaren för den passiva handläggningen av patienten från första besöket i oktober 2012 tills patienten vidare remitterats för koloskopi i februari 2013.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.