I Finland är det förbjudet att sälja snus. Foto: Arkiv.

Cancerförening rasar mot snusskylt

Uppdaterad
Publicerad

Cancerföreningen i Finland kritiserar Umeå – för en snusskylt i hamnen. De oroar sig för att snuset ska strömma in i landet och säljas illegalt.

I Finland är det förbjudet att sälja snus och cancerföreningen oroar sig för att illegalt snus flödar in i landet från Sverige. De kritiserar därför städerna Vasa och Umeå som äger rederiet NLC Ferry. Rederiet driver fartyget Wasaline som går över Kvarken, och i Umeå hamn möts passagerarna av en skylt till snusförsäljning.

”Har inte hänt mycket”

Cancerföreningen tycker att Sverige borde arbeta för att förebygga illegal snushandel.

– Sverige förband sig vid detta då landet sökte om undantag för snuset, men efter en viss övervakning på 1990-talet har det inte hänt mycket, anser överinspektör Seppo Raitolahti vid finska Tullen, till finska FNB.

Stickprover på båtar

De har gjort stickprov på Sverigebåtar och på försäljningsställen vid den finska gränsen i både Sverige och Ryssland. Stickproverna visade att konsumenterna sällan informeras om importbegränsningarna. Försäljarna ska också har sålt större partier snus än vad som är tillåtet att importera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.