De fick sin must till slut

Uppdaterad
Publicerad

När kommunen drog in julmusten från skolornas jullunch i Umeå klev de på en rejäl tå. Eleverna höjde sina röster i en insändare och vände på steken. Nu har de fått musten tillbaka och samtidigt lärt sig en viktig läxa.

– Barn kan faktiskt påverka saker, säger Selin Tasdemir, en av de fem elever i klass 8B på Ålidhemskolan som skrev den insändare som gjorde att kommunen ändrade sitt beslut.

Simpel historia

Det kan tyckas vara en trivial historia om något så enkelt som rätten till julmust på skolans jullunch. Men det handlar om så mycket mer än så – om rätten att göra sin röst hörd. Det är faktiskt en rätt så vacker historia om en högst demokratisk process, där underdogen blev vinnaren.

Julmust i skolan

Eleverna skrev en insändare under parollen ”Tar ni bort julmusten tar vi ert kaffe” där de fick kommunen att förstå vikten av musten på julbordet.

– Det fick mycket uppståndelse, säger Ossian Larsson, som var med och skrev insändaren.

– Det här hotet ”ifall ni tar bort vår julmust tar vi ert kaffe” la vi in för att få någon form av liknelse till hur det kändes för oss. Det ser ut att ha varit den stora grejen till att de ändrade sig, säger han.

Jobbat med demokrati

Under november har eleverna jobbat med just demokratifrågor, om hur man kan påverka beslut till exempel. Lite trodde de att de själva skulle stå som segrare när de likt David tog sig an jätten Goliat.

– Det känns jättebra att de lyssnar, vi kan verkligen påverka. Det har vi fått bevis på nu, säger Jonna Lundmark, som också gjort sitt till insändaren.

Och idag kom dagen, jullunchen på skolan, och en segergest i sann anda. Se eleverna skåla i klippet här ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Julmust i skolan

Mer i ämnet