De gav varandra äkta nyårslöften

Uppdaterad
Publicerad

Med nytt år kommer gärna löften om att förändra sin livsstil åt det mer positiva hållet. Men på nyårsafton i år ges också förhoppningsvis mer bestående löften – om äktenskap. I Umeå ordnas drop-in-bröllop.

En aningen överrumplad Robin Tannemyr lämnar över till blivande frun Carolina Karlsson att avgöra om de ska vara med i TV eller inte på bröllopsdagen.

De är ett av flera par som kommit till stadskyrkan i Umeå för att viga sig på kyrkans drop-in-tider på nyårsafton.

Carolina svarar ”ja”, nästan symboliskt, på min förfrågan.

Jag riggar upp kameran och orgeln ljuder klassisk brudmarsch.

Carolina svarar ”ja” en andra gång. Den här gången när prästen ställer frågan ”tager du…” Och äktenskapet är ett faktum. Två blev en. Tårar rinner vackert längs en kind och händer kramas kärleksfullt.

Varför valde ni drop-in?

– Vi har funderat länge och har inte planerat och inte haft råd så då sa vi att vi skulle gifta oss när det gått tio år. Det har det gjort i år och idag var sista chansen och då tog vi den, säger Carolina som fortsättningsvis heter som sin nyblivne man, Tannemyr i efternamn.

Fler ska ta chansen

På nyårsafton arrangerar Svenska kyrkan i Umeå och Holmsund drop in-vigsel. Syftet är att göra det enklare för fler par att komma till skott.

– Äktenskapet är betydelsefullt. Det ger en ram för livet tillsammans som kan skapa trygghet, frihet och glädje. Så mitt råd till alla par blir: Nu kör vi, säger Anders Sandberg, en av prästerna som viger på nyår.

Släkten ovetandes

För Carolina och Robin blev en tioårig dröm verklighet under dagen. Ingen i släkten, eller bland vänner har vetat att de skulle gifta sig.

– Nej, inte ens barnen förrän vi kom hit till kyrkan, men har man inte bjudit någon slipper man glömma någon också, säger Carolina.

– Det blir lika för alla, fyller Robin i.

Kanske den här artikeln blir en upplysning för bekanta. Vi på SVT önskar i vart fall stort grattis och lycka till!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.