Foto: SVT

Debatt om EU-migranternas barn i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

De barn till EU-migranter som finns i Umeå är i stort behov av kärlek, omsorg och att få gå i skolan. Det var huvudbudskapet från Rädda Barnen vid en debatt som arrangerades av Vip-galan och Öppen Gemenskap på torsdagskvällen.

De EU-migranter som bor i husvagnar på Svenska Kyrkans mark i Baggböle har en ohållbar situation. Där finns varken el eller vatten och ansvariga från Svenska kyrkan menar nu att situationen måste lösas innan det blir ännu kyligare och behoven är stora.

– Det är alla de här basbehoven, som att tvätta sig, duscha och sköta sin hygien. Ytterligare en viktig sak är givetvis behovet av skolgång, säger Magdalena Sundqvist som är verksamhetsansvarig vid Öppen Gemenskap.

– De gör ingenting på dagarna. Det är inte en vettig miljö för barnen att vara i. Vi har svenskundervisning på onsdagar då de får komma och leka av sig ett par timmar, men det är ju ingenting mot för vad de behöver, säger Sabina Wall, Hjälp Västerbottens tiggare.

Inga tydliga direktiv

Margareta Rönngren (S), kommunalråd i Umeå menar att det inte finns några tydliga nationella direktiv från regeringen hur kommunerna ska agera i frågan om romerna. Om föräldrarna har fasta jobb och bott länge på en plats ska barnen erbjudas skolgång annars inte menar Margareta Rönngren.

– Den enda möjligheten jag ser att hjälpa romerna är genom frilligorganisationerna. Det är inte ett sätt att skyffla över ansvaret på andra, utan vi följer de regler och lagar som finns, säger hon.

Skyldiga att hjälpa

Och vid ett panelsamtal mellan socialt engagerade föreningar och kyrkor var det fler röster som höjdes för att de romska barnen ska få gå i skolan.

– Framförallt är det kärlek. De behöver också utbildning och hälsoövervakning och det är saker som vi enligt lag är skyldiga att stå för här i Sverige också, säger Bengt Lagerkvist vid Rädda Barnen i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.