John Minich från Chicago, till vänster, visar ett fotoalbum för släktingarna Viviann och Ove Hedlund i Östanbäck. Foto: SVT

Dna-testet länkade Östanbäck och Chicago

Uppdaterad
Publicerad

Uppskattningsvis närmare en miljon människor världen över har valt att dna-testa sig för att hitta nya släktingar. Det har till exempel skapat nygamla släktband mellan Östanbäck norr om Skellefteå och Chicago i USA.

Pensionerade polisen och begravningsentreprenören John Minich har aldrig tidigare varit i Sverige, och när han för första gången står utanför huset i Lund från vilken hans mormor Hulda Larsson utvandrade år 1905, då är känslorna många.

– Det går inte att beskriva hur det känns i hjärtat; jag har alltid velat komma hit efter alla historier jag hört. Nu får jag plocka ihop alla bitar och fullända vår historia på något sätt, berättar John Minich.

Med sig har han ett fotoalbum och visar nuvarande ägarna Ove och Viviann Hedlund hur det såg ut före asfalt och biltrafik för hundra år sen.

Matchande test

Skälet till att han kommit hit heter familjen Dunder i Östanbäck. Pär Dunder gjorde ett dna-test och hittade Johns dotter Deanna Minich som för ett antal år sedan också gjort ett sådant test.

– Jag har ju alltid vetat att jag har rötter här och att nu faktiskt få kontakt med släktingar känns både häftigt och spännande, säger Deanna som personligen också har fler anledningar att besöka Sverige.

Deanna Minich har doktorstitel, har jobbat länge med närings- och funktionsmedicin och är något av en expert inom området livstilsmedicin. Därför bjöds hon in att undervisa och föreläsa för personal inom hälsovården i Stockholm. Häromkvällen bjöd hon också skelleftebor på en föreläsning om hur mat på olika sätt påverkar hjärnan.

– Många säger att ditt dna är ditt öde som du ingenting kan göra åt, men mitt budskap är att så är det inte. Forskning visar att du blir vad du äter, framhåller hon till exempel.

Nyttiga svenska bär

För Deanna Minich är maten allt, vilket hon vill leda i bevis genom att referera till studier som bekräftar sådant som att vi varje dag faktiskt fattar 200 beslut som på olika sätt handlar om mat. Hon poängterar också särskilt vikten av att äta mat av olika färg, och är själv särskilt förtjust i alla bär som finns här i Sverige.

– På de föreläsningar jag gjort har jag framhållit till exempel vilken positiv effekt blåbär har på inlärning och minne, och det är väl kanske därför som svenskar är så smarta – de äter så mycket bär, konstaterar hon och skrattar gott.

Limpa favorit

Hur mycket kunskaper hon än har, så kommer Deanna Minich nog aldrig att lyckas få sin far att sluta äta svensk limpa som mormor Hulda brukade baka i Chicago.

– Jag älskar det svenska brun-brödet! Hemma i USA säger de att det inte finns något sådant men när jag nu kom hit hade Carla (Pärs fru) bakat just ett sådant, berättar John med stor tillfredsställelse.

Däremot har han lovat att börja plocka bär. Han är nyfiken på de där lingonen som han hört så mycket om.

– Så jag kommer tillbaka. Snart igen, säger en lycklig svensk-amerikanare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.