Tvingade anställda visa bh-storlek – döms

Uppdaterad
Publicerad

Underklädeskedjan Change döms för könsdiskriminering efter att anställda tvingades skylta med sin bh-storlek.

Underklädeskedjan Change döms för könsdiskriminering av Arbetsdomstolen. Företaget tvingade sina anställda att bära en skylt där bh-storleken framgick.

Fackförbundet Handels stämde företaget för en kränkt anställds räkning och hävdade att företaget diskriminerat och brutit mot kollektivavtalet. Företaget har försvarat sig med att skylten var frivillig.

Obehagligt skylkrav

Domstolen har funnit att en expedit varit beordrad att bära en namnskylt med uppgift om den egna bh-storleken och att kvinnan upplevt stort obehag av det hela.

Enligt domen har hon påtalat detta för företrädare för arbetsgivaren. Beslutet från arbetsledningen inte kan anses ha varit sakligt motiverat, enligt Arbetsdomstolen. Det är uppenbart, enligt Arbetsdomstolen, att kvinnan aldrig utsatts för skyltkravet om hon inte varit just kvinna.

Change ska enligt domen betala 50 000 kronor i diskrimineringsersättning till en av de anställda. Företaget ska tillsammans med Svensk Handel stå för alla rättegångskostnader.

”Stor seger”

Kvinnan säger till SVT Mittnytt att hon är nöjd med den ersättning hon fått men att det viktiga var att det blev en fällande dom.

Jaana Pålsson, förste ombudsman hos fackförbundet Handels i Sundsvall, är mycket nöjd med dagens dom.

– Det är en glädjande dom, det är riktigt, riktigt bra för vår medlem som har orkat driva det här målet, säger hon till TT.

– Det är också en stor seger för alla anställdas integritet, här har Arbetsdomstolen verkligen satt ner foten och sagt nej.

Ersättningen på 50 000 kronor är en rimlig ersättning, säger hon.

– Det brukar ligga runt de summorna, och jag skulle nog våga påstå att det ligger rätt högt.

Frivilligt

Pia Schöldström, arbetsrättsjurist som företräder Change, konstaterar att de inte nådde hela vägen fram.

– Bolaget menade att det var frivilligt att bära skylten, men vi lyckades inte bevisa det. Vi hade för få personer som vittnade, säger hon till TT.

Samtidigt är Schöldström inte helt missnöjd med utfallet.

– Från yrkade 400 000 kronor blev det 50 000 kronor i skadestånd och jämkade rättegångskostnader.

Skyltar med BH-storlek

  • De anställda hos butikskedjan Change har fått arbeta med namnskyltar där också deras egen bh-storlek varit upptryckt.
  • 2011 sade en av de anställda i en butik i Sundsvall upp sig sedan hon känt sig kränkt och diskriminerad. Kvinnan vände sig till fackförbundet Handels som stämt underklädesföretaget eftersom det gjort sig skyldigt till diskriminering och brott mot kollektivavtalet.
  • Flera personer har efter det hört av sig till facket angående anställningsförhållandena på företaget. Men facket har drivit frågan för en enskild person.

Källa: (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.